közös történelmi múlt

2021.10.02. 19:10

Tematikus turisztikai útvonalat alakítanak ki Márok és Novi Bezdan között

Zs. K.

Fotó: Zs. K.

„Hagyományok kézfogása” címmel indult projekt Márok és Novi Bezdan együttműködésével. Krizics Zsanett, Márok polgármestere elmondta, az európai uniós forrású határon átnyúló Interreg projektet a mároki önkormányzat pályázta meg, konzorciumi partnere pedig Újbezdán.

– A projekt keretében egy tematikus turisztikai útvonalat alakítunk ki Újbezdán és Márok között a két település történelmi múltjára és hagyományaira építve, emellett turisztikai kiadványt jelentetünk meg, illetve képzések és nagyrendezvények megszervezésére is sor került a pályázatból – mondta a községvezető. Egy jól sikerült Juniálist, a Hagyományok Fesztiválja Mároki Lakodalmast, valamint a Héveknédli és Rétesnapok rendezvényt is ebből a támogatásból valósították meg az idén nyáron. A programokhoz eszközbeszerzésre is lehetőség nyílik, mindkét település tájházának udvarában 5-5 darab mobilházban alakítanak ki a falusi életet bemutató, aktívan használható kisebb közösségi tereket, műhelyeket, összesen mintegy 150-150 négyzetméter területen. Újbezdánban, a magyarok lakta horvátországi faluban szintén három program megrendezését támogatta a projekt forrása a közösségi tér kialakítása mellett. A turisztikai útvonal megtervezésére szakemberekkel konzultálnak a projekt koordinátorai, illetve egy kompetenciafejlesztésre is sor kerül még az év végéig.

Krizics Zsanett elmondta, a két település együttműködése szoros, ezért a projekt december végi zárókonferenciáján szeretnének testvértelepülési megállapodást kötni Újbezdánnal.

 

Közel vannak

Márok és Újbezdán közös Kárpát-medencei történelmi gyökerekkel, de eltérő hagyományokkal rendelkezik, egymástól való távolságuk 25 kilométer, kis forgalmú úton autóval, kerékpárral is könnyen elérhetőek. Az együttműködést a földrajzi közelség is indokolja. Felismerték, hogy a két falu sok tekintetben egymást kiegészítő hagyományokkal, tárgyi kultúrával rendelkezik, melyben jelentősebb potenciál rejlik, mint az önálló fejlesztések megvalósításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában