Hódítanak a fiatal fotósok

2021.11.11. 11:30

A Gandhi Fotóklubban a diákok megtalálhatják saját hangjukat

Harmadik éve ismerkednek a fotográfia világával a Gandhi Fotóklub növendékei Marsalkó Péter fotóművész segítségével. A diákok kiemelkedő sikereket értek el az elmúlt években.

Mohay Réka

A képekből kiadvány is készült, Válts objektívet! címmel, melyben minden fotóhoz egy-egy ismert művész vagy tudományos szakember írta le a gondolatait.

– A fiatalok nagy része telefonnal fotózik, mégis zseniális alkotások születnek. A művészet attól művészet, hogy ki nyomja le a gombot, nem a technikai felszerelés tesz valakit nagy fotóssá – mondta el Marsalkó Péter.

A könyvben megjelentek többek közt a most tizedik osztályos Balogh András fotói, aki óriási lelkesedéssel gyakorol és készít képeket változatos témákban.

– Próbálok játszani a színekkel az utómunka során is, amíg a legérdekesebb hatást el nem érem. Időnként odamegyek emberekhez az utcán, s kérem, hadd készítsek róluk fotót. Ilyenkor a legtöbben sokszor elmosolyodnak, és örömmel állnak modellt – mesélte az ifjú tehetség.

– Szeretek portrékat készíteni, de sokféle műfajt kipróbálnék, amihez itt nagyon sok segítséget kapunk. Úgy érzem, igazán ki tudok teljesedni és segítettek megtalálni a hangomat – tette hozzá András.

– Fontos, hogy egy fotóklub bemutassa a fiatalok aktuális érzelmi világát. Arra biztattam őket, merjék saját lelki problémáikat, örömeiket kifejezni a fotózással. Eleinte azt hitték, nem is álmodhatnak arról, hogy országos pályázatokat nyerjenek, de rövidesen kiderült, nagyon sikeres, amit csinálnak. Ez erősítette a siker­élményüket és hozzájárul ahhoz, ami a legfontosabb: örömforrássá vált számukra az alkotás – mondta Marsalkó, aki a gyerekek egyéni érdeklődését figyelembe véve, személyre szabottan foglalkozik a diákokkal.

– Az önbizalmuk is erősödik, ahogy szembesülnek saját tehetségükkel. A gimnázium rendezvényein is gyakran ők fotóznak, erre nagyon büszkék – mesélte Dezső Gabriella, a gimnáziumot is fenntartó Gandhi Kft. szakmai igazgatója, a fotóklub ötletadója.

– Művészeti iskola is működik a Gandhiban, hosszú távon az a célunk, hogy a fotózás is ennek részévé váljon. A klub megmutatta, a fiatalok szemén keresztül másképp látjuk a világot. Nem mindig könnyű motiválni őket, van, aki lemorzsolódik, de bízom benne, hogy a sikerélmények segítik a kitartást. Nemrég Orsós Roland, az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Kreatív Karantén” országos pályázatán első helyezést ért el fotójával – mondta a szakmai igazgató.

– Tervezünk újabb kiadványt, illetve egyre többször megyünk terepre fotózni, ahol különleges helyszíneken alkothatnak a fiatalok. A klub nyitott, általános iskolásokat és gimnazistákat is várunk Baranya egész területéről – tette hozzá Dezső Gabriella.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában