jól szerepeltek a magyarok

2021.11.20. 14:01

Élen Vasarely művei a nemzetközi aukciókon is

Victor Vasarely és Hantai Simon a legdrágább magyar képzőművészek, a kortárs alkotók listáját pedig Bak Imre, Keserü Ilona és Nádler István vezetik a Műtárgy.com friss szakmai kiadványa szerint.

MW

Fotó: Löffler Péter

Az immár harmadszor megjelent A magyar művészek aukciós piaca kiadvány egy 2020-as és az 2021 első félévi adatokkal frissített, több mint 50 ezer tételből álló műkereskedelmi adatbázis alapján elemzi a magyar művészek aukciós teljesítményét a hazai és a nemzetközi árveréseken.

A kötetet kiadó Műtárgy.com portál összegzése szerint a magyar aukciós piac összértéke tavaly – a nem élő és kortárs művészek piacát összegezve, a hazai és nemzetközi aukciós eredményeket is beleszámítva – megközelítőleg 6 milliárd forint volt. Több magyar művész alkotása is kiemelkedő árat ért el a vizsgált időszakban a hazai és a nemzetközi aukciókon egyaránt.

A teljes piacot vizsgálva aukciós összérték szerint 80 százalékban a festmények uralják a piacot, míg az eladott tételek számát tekintve a sokszorosított grafikák és rajzok a festményekhez hasonló arányban szerepeltek – közölték.

A legdrágább nem élő magyar művészek rangsorának élén Victor Vasarely és Hantai Simon állnak. Rippl-Rónai József a harmadik helyre került a 220 millió forintért eladott, Piacsek bácsi a Niklay lányokkal című alkotása révén.

A pécsi születésű Vasarely – eredeti nevén Vásárhelyi Győző –, az op-art megteremtője az Air France és a Renault számára is készített grafikákat. 1972-ben fiával együtt úgy szabták át a Renault gépkocsik emblémáját, hogy eltűnt belőle a felirat, a szimbólum keretét adó sávok pedig Möbius szalaghoz hasonlóan fordultak önmagukba. Vasarely olyan örökséget hagyott maga után, ami alapvetően megváltoztatta a művészetről alkotott képünket. A művész ugyanis racionálisan gondolkodott, és az érzékszerveinket, az érzékelésünket is bevonta a művészet világába, mindezt pedig tudatosan hajtotta végre – írták róla korábban.

Keserü Ilona a női rangsor élén

A legdrágább kortárs magyar művészek rangsorát Bak Imre, Keserü Ilona és Nádler István vezetik. Bak Imre több alkotása is kiemelkedő áron kelt el 2021 első felében, ilyen a Geometrikus kalligráfia és a Csontváry című alkotás. Keserü Ilona mesterműve, a Marilyn és a tenger 55 millió forintért kelt el. Az előző évekhez hasonlóan az elemzés külön kitér az élő magyar női művészek rangsorára a 2011–2020 közötti időszak aukciós eredményei alapján

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában