Hitvilág

2021.11.15. 15:10

Roma hiedelmekről, szokásokról szól a konferencia

A Roma Hiedelmek, Hitvilág, Szokások című konferenciasorozat idén is folytatódik.

Czine V.

Zarándokok a csatkai búcsúban, a Komárom-Esztergom megyei falu határában, a Szentkút közelében 2016. szeptember 4-én. A Csatkán Kisboldogasszony napja alkalmából tartott búcsú a kárpát-medencei oláh cigányok legfontosabb egyházi ünnepe. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az immár tizedik rendezvényt november 16-án, kedden tartják Pécsett, a Gandhi Gimnázium kollégiumának dísztermében. Az esemény célja, hogy a többségi társadalom számára bemutassák a cigány emberek mindennapjait meghatározó hagyományokat, melyek a magyar kultúrában nem léteznek, ezáltal nem is ismertek.

Az esemény egy egész napot átölel majd. A látogatók megismerkedhetnek a házasság kötés szokásaival. Bemutatják a különböző cigány népcsoportok közötti házasságot a régi és mostani időkben is. Szó esik arról, hogy milyen romaként élni a mai Magyarországon, elmesélik a roma holokauszt történetét és annak megrázó eseményeit. Aki pedig megéhezne a nap folyamán, azoknak sem kell kétségbe esni, ugyanis hagyományőrző cigány ételek bemutatására is sor kerül, amelyeket meg is lehet majd kóstolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!