Pécsi Egyházmegyei Könyvtár

2021.12.13. 12:26

Új sportág alakult a költözéskor, a könyvtárfitnesz

Kevesen tudják, hogy hol volt korábban a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár, illetve a létezéséről és történetéről sem nagyon hallottak, derült ki a szombati új könyvtárépület idegenvezetéssel egybekötött tárlatvezetésén.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtárat 1968-ban Cserháti József püspök alapította, a célja az volt, hogy a püspöki, kanonoki, papi hagyatékok, valamint az 1950 után feloszlott szeminárium, illetve a szerzetesrendek teljes könyvgyűjteménye egy helyre kerüljön. Az épületnek a ferencesek templomát jelölte ki. 

– Ez egy specifikus szakkönyvtár volt. Egyházi jellege miatt nem is igazán hirdették, mondhatnánk: bújtatva létezett a templomban – említette Schmelczer-Pohánka Éva, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár könyvtárvezetője. 
 

A könyvtárba való bejutás sem volt könnyű. A Ferences templom sekrestyéjén át lehetett egy szűk lépcsősoron feljutni a fűtetlen könyvtárba. A templom északi oldala többször beázott. Boda Miklósné Szepes Zsuzsanna megbízott könyvtárvezető jelezte a püspökség felé, hogy végveszélyben van a könyvállomány. 
A Pécsi Egyházmegye több épületet visszakapott a rendszerváltás utáni időszakban, így a volt Papucs borozót, a Rózsakertet és több káptalani épületet. Öt évvel ezelőtt a magyar kormány által biztosított egyházi kulturális intézmények fejlesztésére kiírt pályázat révén a korábban említett borozó, Rózsakert és a Janus utca 8. szám alatti káptalani épület, ahová a könyvtár költözött, megújulhatott egymilliárd forintból. 
 

Még 2018-ban megkezdődött a könyvállomány védelmi munkálata. Rétfalvi Orsolya könyvrestaurátor Orbán István segítségével megtisztították, lekezelték a könyveket. A költözés sem volt könnyű. A ferences szerzetesek által 1771-ben készített 11 darabos apácarácsos könyvesszekrényt, illetve egy felolvasószekrényt darabonként adtak ki a Ferences templom ablakán, majd szállították Fertői Miklós bútorrestaurátor magyarszéki műhelyébe. A könyvekről annyit tudtunk meg, 25–30 ezer dobozba fért a teljes állomány. Volt olyan régi könyv, ami 10 kilót nyomott. A több hónapos könyv­pakolást (polcról le, dobozba be, onnan ki, polcra fel) viccesen el is nevezték könyvtárfitnesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában