Közbeszólt az időjárás

2022.04.11. 17:32

Jelképesen közösen vitte a keresztet a polgármester és a püspök (galéria)

Talán a világon egyedülálló keresztutat tartottak Pécsen. Az első alkalommal megrendezett pécsi városi keresztút a belvárosban haladt volna, ám az időjárás közbeszólt.

Zsigmond József

 Hagyományteremtő szán­dékkal tartották meg az első pécsi városi keresztutat a hétvégén, amelyet a Pécsi Egyházmegye és a pécsi önkormányzat közösen szervezett. A terv az volt, hogy szombat délután a keresztút a Kossuth tértől a Dóm térig halad, ám az időjárás közbeszólt. Szombat dél körül megérkezett a hidegfront viharos széllel, csapadékkal, ezért félő volt, hogy az első pécsi városi keresztutat lefújják. A körülményeket figyelembe véve a Pécsi Egyházmegye vezetősége úgy döntött, hogy egy rendhagyó keresztutat tartanak a székesegyházban. A helyszín változását az egyházmegye a Facebook-oldalán tette közzé. 
 

 

A székesegyház félig megtelt hívekkel, négy órakor kezdetét vette a különlegesnek mondható keresztút. 
– Rendkívüli keresztútnak leszünk részesei. Hiszem, hogy azért, mert az időjárás közbeszólt, ez a nap nem eredménytelen és hiábavaló – mondta Felföldi László megyés püspök, aki példaértékűnek nevezte az egyházmegye és az önkormányzat együttműködését a városi keresztút megszervezésében, és külön megköszönte a keresztút szervezőinek, közreműködőinek és a színművészeknek a munkájukat. 
 

 

Péterffy Attila beszédében hangsúlyozta, nagy öröm, hogy a Pécsi Egyházmegye és az önkormányzat között szorosabb lett a kapcsolat, annak pedig külön szimbolikus jelentőséget tulajdonított, hogy az első, közös együttműködés a városi keresztútban valósult meg. 
 

 

A nyitóbeszédek után kezdetét vette a különleges keresztút. Az óriási fakeresztet az oltár előtt helyezték el, amelyhez minden keresztúti állomás előtt egy-egy ember lépett oda, és virtuálisan vitte tovább. Az első jelképes keresztvivők Felföldi László püspök és Péterffy Attila polgármester voltak. 
Minden egyes stációnál a Pécsi Nemzeti Színház színművészei, Stubendek Katalin és Németh János, Sík Sándor Keresztút című verséből adtak elő egy-egy részletet, illetve a szentírási szakaszokat magánemberek olvasták fel, így Sasvári Bernadett, Nagy János, Pálfayné Dan Ildikó, Kiss István, Czopf Ágnes, Kalász Gyula, Asztalos Lívia, Tolnai Gábor, Tiborczné Somogyi Éva, dr. Frank Gábor, dr. Csizmadia Éva, Merényi Péter, Besenczi Zsolt, Csobán-Katits Bernadett. Az elhangzott szentírási szakaszokat és az elmélkedéseket összeállította: Nyúl Viktor pasztorális helynök. Zenei segítők: Kovács Szilárd Ferenc, a Pécsi Bazilika orgonaművész-zeneigazgatója, Kuti Ágnes énekművész, valamint a Pécsi Egyházmegye Horvát Referatúrája közreműködésével az August Senoa Énekkar. 
 

 

Címkék#keresztút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában