Harangok hangját kutatják

2022.04.07. 11:30

Véget nem érő kíváncsiság vezette a diákokat az új ötlethez

Baranyai harangok hangját vizsgálták tudományos módszerekkel a Nagy Lajos Gimnázium ifjú fizikusai. Tanáruk, Kilián Balázsné Raics Katalin segítségével a hétvégén tartandó Tudományos Diákkörök (TUDOK) országos döntőjébe is bejutottak.

Mohay Réka

Jánosi Emőke (balról), Engrich Boglárka és tanárnőjük, Kilián Balázsné Raics Katalin

Jánosi Emőke (balról), Engrich Boglárka és tanárnőjük, Kilián Balázsné Raics Katalin

A fizika nem szokott a fiatalok legkedveltebb tantárgyai közé tartozni, a tizedikes Engrich Boglárka és a tizenegyedikes Jánosi Emőke kutatásuk során azonban meggyőződhettek arról, hogy a számításokon és képleteken túl a fizika izgalmas is lehet, a kapott eredmények pedig akár turisztikai célokra is felhasználhatók. 
 

 

– A Károly Ireneusz fizikaversennyel kezdődött minden. Itt kezdtük el a járvány idején baranyai harangok hangját vizsgálni a fizikaszakkörösökkel. Később Bogival és Emőkével továbbvittük a kutatást, elindultunk a TUDOK-on is – számolt be Kilián Katalin, a Nagy Lajos fizikatanára. A fizikaverseny házi mérési kategóriáját megnyerték a projekttel, most pedig a két diák az országos TUDOK-döntőre készül, melyet a hét végén tartanak Szegeden. 
 

 

A döntőbe jutott előadásuk középpontjában a harangok hangszínének vizsgálata áll – a csapat egy saját fizikai modellt dolgozott ki, amelyből a hang úgynevezett felharmonikusainak vizsgálata által számítják ki a harang súlyát. 
 

 

– A felharmonikusok aránya teszi egyedivé a hangot, ez nem csak harangok, hanem emberek, hangszerek esetében is igaz. A harangokról készített hangfelvételeket spektrumanalizáló programokkal vizsgáltuk, így állítottuk fel a súlyra vonatkozó képletet – számolt be a kutatásról Jánosi Emőke. A projekt során többek között megvizsgálták a pécsi székesegyház, a havihegyi, a kozármislenyi Szent Miklós és a hosszúhetényi templom harangjait. 
 

 

– Nemrég üzemlátogatáson jártunk Őrbottyánban. Magyarország egyetlen harang­öntőjével, Gombos Miklóssal beszéltünk tapasztalatairól. Izgalmas program volt – mesélte mosolyogva Engrich Boglárka. 
 

 

A projekt során a diákok egy valódi, komoly kutatás részeseivé váltak. Tanáruk mellett dr. Almási Gábor, a PTE TTK Számítógépes Fizika Tanszékének tanszékvezető docense is segítségükre volt. Terepmunka során felvették a hangokat, szakértőkkel konzultáltak, idegen­nyelvű tanulmányokat olvastak, digitális szoftverrel elemezték a hangfrekvenciákat. 
– A tanárnő mindig segített új és új szempontokat találni a kutatáshoz. Rengeteg tapasztalatot szereztünk, sokakkal beszéltünk és több helyről informálódtunk. Mindig kaptunk új ötleteket, amelyekkel még bővíteni lehetett a kutatást. Egy véget nem érő kíváncsiskodás volt ez az egész – folytatta Boglárka. 
 

 

A turizmusban használnák

Bár az ifjú fizikusok műszaki pályára készülnek, a kutatás eredményeit kulturális és turisztikai területeken is használnák. Az informatika-szakkörrel, Páll Csaba és Soproni Gábor oktatókkal együttműködve telefonos applikációt terveznek készíteni, amely hangfelvételekből felismerné a harangokat, s megmondaná, melyik templomnál vagyunk. Bevonnák az összes pécsi, majd baranyai harangot. Az egyházzal is szeretnének együttműködni: egy baranyai harangtúrát vagy zarándokutat is lehetne indítani. 
 

Jánosi Emőke (balról), Engrich Boglárka és tanárnőjük, Kilián Balázsné Raics Katalin
Fotó: M. R.

Címkék#Harangok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában