Elődeink mesélnek

2022.06.27. 17:03

A levéltár családfánk kutatásában is sokat segíthet

A Múzeumok Éjszakáján a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Baranya Megyei Levéltárának programjaiba is bepillanthattunk. A manapság egyre népszerűbb családfakutatás rejtelmeiből Vargháné Szántó Ágnes főlevéltáros adott ízelítőt lapunknak.

Mohay Réka

Fotó: Kuklis István

Ma már általános a meggyőződés, miszerint személyes identitásunk megértésében is fontos szerepet játszik felmenőink életének megismerése. A levéltárakban a hétköznapi emberek is segítséget kaphatnak családfájuk kutatásához – ingyenesen. 

Indulásnak hasznos lehet a FamilySearch ingyenes, online adatbázis, melyet a mormon egyház készített, digitalizálva a levéltárak egyes dokumentumait, például felekezeti anyakönyveket, köztük a baranyaiakat is. Alapvető forrást jelentenek a kutatásban az egyházi  és állami anyakönyvek, de a levéltárosok további szakmai támogatást nyújthatnak az érdeklődőknek.

– Sokszor nem egyszerű kiolvasni egy latinul, németül írt nevet a régi iratokon, ebben is tudunk segíteni. Vannak trükkök, háttérinformációk, amire egy tapasztalt szakértő fel tudja hívni a figyelmet – avatott be a munkába Vargháné Szántó Ágnes. A házassági adatok során például figyelnünk kell arra, hogy gyakran tévesek az életkori adatok, ugyanis régen bemondásra történtek a bejegyzések. 

– További források is segíthetnek „lombosítani” a családfánkat, jobban megismerni a felmenőinket. Az iskolai iratokból például megtudhatjuk milyen jegyei voltak az őseinknek. Az így kialakítható személyesebb kép segíthet közelebb kerülni hozzájuk, érzelmi kötődést kialakítani – fogalmazott a főlevéltáros.

Pécsen rendszeresen tart a levéltár ingyenes családtörténet-kutatást segítő előadássorozatot, ezt idén is tervezik. 

– Itt tájékoztatást adunk arról, mi a teendő, ha a felmenőnk gyakori családneve, milyen információk szerezhetők az egykori iparosok tevékenységéről, illetve mit tudhatunk meg uradalmi tabellákból és katonaállítási lajstromokból – mondta el Vargháné Szántó Ágnes.

– Két kiadványunk is megjelent, a Hetedíziglen az általános iskolásoknak nyújt játékos, munkafüzet formában alapvető információkat a családtörténet-kutatásban, a Genealógia hetedíziglen pedig felnőtteknek és középiskolásoknak. Mindkettő megvásárolható a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltárában – tájékoztatott a szakértő.

 

Értékes információkat rejt a levéltár

– A levéltár valóságos aranybánya a családkutatók részére, szeretnénk ezeket a kincseket megosztani az érdeklődőkkel – fogalmazott Vargháné Szántó Ágnes. Elmondta, a fiatal korosztályt is egyre inkább foglalkoztatja őseik története, egy korábbi előadássorozaton például egy tizenhárom éves diák is részt vett. A szeptemberi Kulturális Örökség Napja alkalmából tartott programsorozaton ismét várja majd az érdeklődőket az MNL Baranya Megyei Levéltára Király utcai részlege akik izgalmas raktárlátogatáson vehetnek részt, testközelből megismerve a családfakutatáshoz szükséges dokumentumokat, s például Babits Mihály iskolai iratairól is hallhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában