Minden hónapban szól majd a jazz

2022.07.21. 11:31

Hat koncert következik év végéig a válogatottan legjobb magyar muzsikusokkal

Hátravan még az év második fele, és a jazzrajongók figyelmébe ajánlott, hogy nem múlik majd el hónap húzós pécsi jazzkoncert nélkül. A válogatottan legjobb hazai előadók, együttesek adják egymásnak a stafétabotot, döntően a Zsolnay Negyedben.

Mészáros B .Endre

Van egy százfős magja a pécsi jazzéletnek, egy olyan közönség, mely ha teheti, ott van minden helyi rendezvényen. S örömteli, hogy ez a tábor egyre bővül fiatalokkal, akik most kóstolnak bele a műfaj különleges ízeibe. A jazz döntően a Zsolnay Negyedben, az E78-ban vagy a Pirogránit udvaron szólal meg, esetenként pedig a Kodály Központban. Ami az esztendőből hátravan, az hat koncert tiszta magyar felhozatallal, főként neves „öregekkel”. 

Ahogy az nyáron Pécsett lenni szokott, a Pirogránit esték jelentik a fő jazzműsort, melyből legközelebb ma este 21 órától a negyed udvarán a Tóth Viktor Arura Triót hallhatjuk. Az arura egyébként a keleti kultúrában egy mitikus és misztikus növény, mely testi és lelki bajra is gyógyír. Az aruratrió muzsikája ennek megfelelően egyfajta ön- és közgyógyító zene, a lelket simogatja a jazz, a népzene, a kortárs zene kombinációjával, az improvizáció szárnyán. A trióban mindenki közismert, Tóth Viktor mellett Lukács Miklós cimbalmozik és Orbán György bőgőzik. 

Az augusztus a püspöki palota kertjébe hoz igazán minőségi jazzmuzsikát, itt 25-én 19 órakor a Püspökvári Zenés Esték keretében népszerű jazz­slágerek átdolgozásai csendülnek fel a Budapest Jazz Orchestra Combóval. Ebben a sextettben is van néhány hazai híresség, például Kollmann Gábor szaxofonozik, Hárs Viktor bőgőzik és Urbán Orsolya, valamint Gájer Bálint énekel. Az újraértelmezett dalok közt pedig lesz Ella Fitzgerald- és Frank Sinatra-szám is. 

Szeptemberben újra szól a Metronóm Jazz Klub, 15-én 20 órakor az E78-ban a létező legjobb hazai jazzválogatott, a Magyar Jazz Quintet játszik. Önmagáért beszél, hogy a zenekar története 50 évvel ezelőtt kezdődött a Rákfogóval, melyet pár éve Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre újjáélesztett, többek között Miles Davis, valamint Joe Zawinul és Herbie Hancock stílusában. A tagok közt pedig ott található napjaink legjobb magyar jazztrombitása, Fekete-Kovács Kornél, a nagybőgős Orbán György, továbbá az első számú honi jazzgitáros, a pécsi származású Fenyvesi Márton. 

És marad „leg” az év utolsó negyedére is. Október 20-án 20 órakor az E78 koncertteremben Barabás Lőrinc jazz­trombitás kvartettje lép fel, november 17-én 20 órakor ugyanitt a Coltran Legacy (nomen est omen, természetesen John Coltrane-számokat újraértelmezve), decemberben pedig jön a dobos csattanó, a Balázs Elemér Group a Metronóm Jazz Klub vendégeként. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában