Nézzünk szembe a múlttal!

2022.09.02. 16:30

Gazdag tájház lett az egykori paraszti otthonból

Szeptember 2-án 16 órakor nyílt meg az „Aranyosgadány Történelmi Morzsái” című kiállítás, valamint ekkor került sor a Horváth-kertben található felújított tájház, illetve a szoborparkmegnyitójára. Lapunkban korábban olvashattak már dr. Horváth Csaba kertjéről, melyben az aranyosgadányi nemzetközi alkotótáborokban fafaragással készült szobrok találhatóak. Most pedig további látványossággal bővült a helyszín, a régóta itt álló parasztházat sikerült felújítani és tájházként berendezni. 

Egy hagyományos, búboskemencés konyha, valamint tiszta szoba tekinthető meg, amelyeket nagy részben a faluból összegyűjtött hagyatékokból származó bútorokkal, tárgyakkal, fényképkekel rendeztek be, így az itteni kiállítás valóban Aranyosgadány múltjába ad bepillantást.

A kiállítási anyag összeállításában Hegedűs Beatrix közösségszervező vállalt szerepet, illetve Burján István a Janus Pannonius Múzeum néprajzi osztályának vezetője hozzájárult szakmai támogatással.

A tájház hosszú utat járt be az átadás napjáig. A tulajdonos önrésze mellett ugyanis pályázatot is nyertek rá, eleinte azonban a kivitelező nem végezte el megfelelően a feladatot, ez károkat is okozott. Végül újabb kivitelezővel sikerült helyreállítani az épületet, az anyagi támogatói adományok igyekezték mérsékelni.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában