Hirdették hőseik hagyatékát

2022.09.11. 20:00

Zrínyi Napok: lángokba borult a szigetvári vár

Tűzgyűrű vette körül a szigetvári várat az életüket áldozó hősök emlékére a Zrínyi Napok kezdetén, majd további hagyományőrző és családi programokat is tartottak a vasárnap záruló rendezvénysorozat keretén belül.

Fotó: Halas Máté

Legyen olyan minden ember, mintha Zrínyi Miklós unokája volna, írta Petőfi Sándor A nemzethez című versében – fogalmazott lapunknak Varga Zoltán, a Szigetvári Várbaráti Kör elnöke.

– Ennek jegyében a programok sorát megnyitó kegyeleti nap estéjén a szigetvári iskolások, mint „Zrínyi unokái”, fáklyákkal állták körül a szigetvári várfalakat, tűzgyűrűt vonva a hősök emlékét őrző helyszín köré.

A tűzgyűrű ötlete a Zrínyi Miklós Gimnázium vezetőségétől ered, s az elmúlt évek során rendszeressé vált, hogy így emlékeznek azokra, akik a vár védelméért, a hazájukért életüket adták. A fáklyás emléktűzgyújtásba a Tinódi és az Istvánffy általános iskolások, illetve a Zrínyi Napok további szervezői is bekapcsolódtak. Ezen az estén koszorúzással is emlékeznek a helyi hősökre, illetve a könyvtár névadójára, Molnár Imrére is. Több száz fiatal a sötétben megállva, fáklyával kezében idézhette fel elődeik emlékét, s azt, hogy a földön, ahol járnak, több ezer magyar katona vesztette életét a huszonötszörös török túlerővel szemben. Moravetz Levente Zrínyi esküjét szavalta, Solymosi Péter pedig trombitajátékával emelte a Zrínyi-szoborcsoport koszorúzásának fényét a hősökhöz méltó megemlékezésen.

Fotós: Halas Máté

Ezt követően a hétvége folyamán számos további programlehetőséggel várták a helyieket, változatos műfajokban. Idén is élménydúsan alakult a Zrínyi Vár hagyományőrzőinek fegyveres hatásbemutatója, valamint a viselet- és fegyverbemutató is. Hátborzongató történelmi érdekességeket is hallhattak a látogatók a várban  szombat esti éjszakai tárlatvezetésen.

A gyerekek körében a Bóbita Bábszínház óriásbábos felvonulása és a kézműves programok, valamint a változatos bábszínházi előadások is sikert arattak. Király Lajos Vallások fénye címmel tartott előadást különböző csillagászati jelenségekről a Szulejmán dzsámiban.

Sokan voltak kíváncsiak a szombati Szigetvár ostroma hadijátékra, amely, bár az ötlet kifogástalan, kissé ingerszegényre sikerült, mindeközben időnként a többi helyszínen dübörgő könnyűzenei produkciók nesze is be-be hallatszott.

Sokféle kézműves programmal is készültek a gyerekeknek, akik szép számban érkeztek a programra szüleikkel. Színvonalas kirakodóvásár, koncertek és táncbemutatók is színesítették a városi rendezvényt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában