Sokan voltak kíváncsiak az életútjára

2022.10.29. 20:02

A muzsika repítette a világ körül a zeneszerző-karmestert

Az USA negyvenhat államát bejárta, Izraelbe, Kínába, Írországba és Walesbe is eljutott, mégis Baranyában van otthon Papp Zoltán zeneszerző-karmester. Október 26-án a komlói Német klubban zajlott beszélgetés a szerteágazó életútjáról és munkásságáról.

M. R.

A komlói német nemzetiségi önkormányzat szervezésében Póth Edit vezetésével tartották meg a programot, amely során a korábban hosszú ideig Pécsen élő Papp Zoltán a nagy számban összegyűlt komlói közönség számára is bemutatkozott – a településen ugyanis 2017 óta él.

– Komlón még nem sikerült aktívan részt vennem a város művészeti életében, ám a szerdai csodálatos hangulatú estünk ezen a téren is sok mindennel kárpótolt engem, igazán hálás vagyok a meghívásért – mondta a zeneszerző.
A hetvenhárom esztendős művész igen kalandos évtizedeket tudhat maga mögött, a szerdai beszélgetés során sok élménybeszámolót osztott meg a hallgatósággal. Baján született, de Pécsen élt ifjúkorában, a művészeti középiskola mellett a Konzervatóriumban (Zeneművészeti Szakiskola) is tanult zeneszerzés szakon. Már fiatalon elkezdett zeneműveket írni.

– A JAPÁN szvit című négytételes darabomat a Nagy Lajos Gimnázium Orff Zenekara előadta a Helikon fesztiválon, ahol első díjat kaptam. A kottát és a felvételt elküldtem nagy példaképemnek, Carl Orffnak. Ő válaszlevelében gratulált nekem, ez akkoriban hatalmas visszhangra lelt művészeti körökben, ez óriási elismerést jelentett – emlékezett vissza fiatalkori sikerére Papp Zoltán.
A művész hamar barátságot kötött a színházi műfajokkal, amelynek hosszas együttműködés lett az eredménye a pécsi teátrummal.

– Közel harminc évig a Pécsi Nemzeti Színháztól kapott karmesteri, zenei vezetői és korrepetitori szerződésemmel szinte minden zenés darabban részt vettem 1977-től. Így vezényelhettem közel ötven operettet és zenés játékot, valamint több musicalt is – árulta el Papp Zoltán.

– Végül 2000 és 2012 között be kellett fejeznem a színházi munkát, mivel igen komoly szerződést kaptam Amerikából. A Living Arts New York Broadway opera társulatának kezdetben zenekari zongoristája, később pedig karmestere lehettem. Gershwin Porgy&Bess című jazzoperájában közel kétszázszor zongoristaként, négyszázszor karmestereként működtem közre ebben a remek zeneműben a világ öt kontinensének legjelentősebb színházaiban, koncerttermeiben – emlékezett vissza hálával telve a zeneművész.

– Fantasztikus turnék során többek között az USA negyvenhat államában, Kanadában, Angliában, Írországban, Skóciában, Walesben, Portugáliában, Egyiptomban, Izraelben, Kínában, Hong-Kongban, Ausztráliában, Új-Zélandban, Görögországban, végül Szegeden is játszottunk – mesélte a muzsikus.

Mindeközben megalapította Pécsen a Szivárvány Musical Stúdiót, ahol számos színész- és énekespalántát tanított, a Moravetz Levente által írt Zrínyi 1566 rockmusical egyik zeneszerzője volt Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián mellett. Azért a komlói színházzal is megismerkedett, tavaly itt forgatta Szén-fekete zongora fantázianévvel Gershwin tiszteletére készült zongoradarabjának bemutatóját, ez a YouTube felületén is elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában