A Besh o Drom szétkapja az orfűi éjszakát

2022.12.27. 16:35

Senki sem fog ülve maradni

Amikor már mindenre, ami nem rádióbarát, rávágták, hogy világzene – na, akkor vesztette el a szüzességét a műfaj. Pedig a hátországban egyre-másra születtek és születnek remek dalok. Sőt, mostanában néha még a rádióbarátság is megvan.

bama.hu

Ezt szoktuk adni a francia vendégeknek, mondta egy volt osztálytárs, hétköznapokon a Francia Intézet dolgozója, és a kezembe nyomott egy duplacédét. Volt rajta rengeteg zenekar, az én vétkem, az én igen nagy vétkem, hogy sokat csak hallásból, vagyis inkább látásból ismertem, azaz láttam őket plakátokon szerepelni, de a valós élmény kimaradt. Egészen addig. Mert elég volt egyszer betenni a lejátszóba, hogy még aznap délután megszerezzem az előadók lemezeinek nagy többségét. Az egyik leginkább tetsző zenekar magyar népdalt énekelt, de olyan alapokra, hogy arra még Boban Markovic is elismerően csettintene Ők voltak a Besh o Drom.

A Besh o Drom 1999-ben alakult – a felállás ismertetését most át is ugranánk, ugyanis a stílus miatt enyhén szólva is ingadozó a létszám és a hangszerpark. Dalaikban balkáni, román, cigány, illetve közel-keleti tradicionális zenét ötvöznek magyar zenével, és játszanak sajátos feldolgozásban, összeolvasztva különböző zenei stílusokat. Az eredeti dallamot teljesen szabadon kezelve használják fel – a cél inkább a jó hangzás és a remek ritmus.

Besh o drom egyébként egy lovári cigány mondás : „Üld meg az utat”, szabad fordításban „Merj elindulni!”. Ők nyilvánvalóan el mertek. Orfűn, a Fishing on Orfű fesztiválon biztosan szétszaggatják az éjszakát – június harmincadikán ott a helyünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában