Sok helyről jön a segítség, erőt is ad a támogatás

2023.01.28. 15:04

A Pécsi Harmadik Színház életben maradhat, de a veszély nem múlt el

Végveszélyben a Harmadik Színház! – kapta szerkesztőségünk január 10-én a teátrum közleményét, melyben támogatásra szólították fel a közönséget, a város lakóit, a cégeket, a színházbarátokat. Mi történt azóta? Mi jött össze, mire elég, és mi hoz megoldást? Erről kérdeztük Vincze János igazgatót.

Mészáros B. Endre

Forrás: Pécsi Harmadik Színház

Fotó: T. L.

– Mi váltotta ki az utolsó segélykiáltást?

– Hogy januárra minden pénzünk elfogyott, kiürült a kasszánk. „Rajtunk kívülálló okok miatt rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe sodródtunk: 2022. december 23-án ki kellett kapcsolni a fűtést. Magánszínházként ugyanis a szolgáltatóktól nem vagyunk jogosultak kedvezményre.” Többek között ez állt a levélben, de nem csak a resziköltség emelése okozta ezt, ennél sokkal régebbi keletű, összetett a probléma. 

– Milyen más, mélybehúzó gyökerekről van még szó?

– A magánszínházi elgondolás arra épült, hogy a tao-pénzek (cégek társasági adójából származó adókedvezményes felajánlások) szinten tartják majd a kulturális intézményeket. Ám a tao-kedvezményt rövidesen eltörölték, így egyszeriben hiányzott 20–30 millió forint az évadonkkénti költségvetésünkből, amit annak előtte a fenntartó önkormányzat biztosított. Tao révén is kb. ennyi jött be, ám ez most hiányzik. Aztán jött a Covid, ami rengeteg bevételkieséssel járt. Mindezt tetézte a múlt év végén a rezsinövekedés. 

– Mennyire húzós egy kis teátrum fűtésszámlája?

– Hamar kiderült, hogy elviszi az összes tartalékpénzünket, amivel addig kiegyenlítettük a késve érkező támogatások, pályázati források miatt ingadozó pénzügyi helyzetünket. 

– Mire elég, ami van?

– A decemberi béreket még ki tudtuk fizetni, de most azért küzdünk, hogy előteremtsünk havonta ötmilliót, amivel fél évet kihúzhatnánk, s akkor megérkezne a következő évadunk állami finanszírozása. 

– A Moravetz-produkciók futnának tovább akkor is, ha a Harmadik előadásai leállnának?

– Igen, mert ezek a szórakoztató színházi előadások a bevételükből egy-egy játéknapra ki tudják gazdálkodni a ház működtetési költségeit. A PÉTÁV korrekt és szolidáris velünk, egy-két napra is újraindítja a fűtést. Ez áthidaló megoldást eredményezett, januárban és februárban egy-egy alkalommal, meghirdetett Moravetz-produkciók napján – mondhatni társbérletben – a Harmadik új bemutatóját, a Csirkefejet is eljátsszuk. Ez rendkívül sok egyeztetést kíván, erre a takarékos módira ennél többször havonta nem készülhetünk.

– Mi jött össze az egyéni számlás felajánlásokból?

– Ötmillió forint, amit ezúton is köszönünk mindenkinek. Ez a számla nyitott, emellett sokat remélünk Patartics Zorán civil kezdeményezésétől, mely vállalkozásokat igyekszik bevonni a támogatásunkba. Kértem az önkormányzatnak is a segítségét, hogy az általuk biztosított évi ötmillió forintot ne négy részletben, hanem év elején egyben adják. Minisztériumi jó hírt is kaptunk, direkt ilyen célra meghirdetnek február elején egy pályázatot. A szakmabeliek azonban csak a teátrum visszaintézményesítésében látják a végleges megoldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában