Telt ház Mohácson

2023.02.19. 19:58

Idén is sokan űzték a busókkal együtt a telet (Galéria)

Nagyon-nagyon sokan látogattak el vasárnap Mohácsra – a szervezők előzetesen százezer látogatóra számítottak, alighanem voltak is ennyien, de lehet, hogy annál is többen. Persze nem is az a lényeg, pontosan hányan voltak, hanem az, hogy aki ott volt a busójárás fő napján, nagyon jól szórakozott.

Máté Balázs (forrás: mohácsi újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Mintha máris hatott volna a télűző mágia. Vasárnap reggel borongós idő volt, de kora délutánra a Duna-parti városban sokkal barátságosabbra fordult az idő, s már némi napsütés csalogatta a vendégeket. 

Már az előző napokon is nagyon sokan voltak a mohácsi utcákon, csütörtökön, pénteken is, de különösen szombaton úgy festett a belváros, mint néhány évvel ezelőtt farsangvasárnap. 

A vendégsereg java része persze most is vasárnapra érkezett meg. Délelőtt Lánycsóktól Mohács felé már csak lépésben lehetett haladni, déltől pedig már táblás ház volt Mohácson, az érdeklődők hosszú sorokban vonultak a Sokac-révhez, a busók csónakos átkelésekor sok ezren szorongtak a Duna-parton.

Aztán a tömeg megindult, vissza a belváros felé, a főutca két oldalán több tízezren álltak sorfalat, amikor elkezdődött a felvonulás. Több órába telt, míg a Kóló térről a Széchenyi térre ért a menet, nem is csoda, mintegy kétezer maszkás vonult a mohácsi utcákon. 

Közben fogyott a forralt borból, a sörből és az erősebb szívmelegítőkből is rendesen, s éhen sem maradt senki. 

Szinte minden kitelepült vendéglősnél hosszú sor állt. Ahogy az óriáskeréknél is. Nagyon jó ötletnek bizonyult, hogy idén is a magasból vehettük szemügyre a gyönyörű Mohácsot, s vele a farsangi sokaságot. 

A felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsátották a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtották a főtéren álló hatalmas máglyát – ekkor a téren már moccanni sem tudott a sokaság. 

Farsangvasárnap Mohácson lapunk értesülései szerint rendkívüli esemény nem történt, a hatóságoknak szerencsére nem volt különösebb tennivalójuk a rutinfeladataikon kívül, persze ez utóbbi sem volt éppen könnyű, hiszen valóban hatalmas tömeg lepte el a várost.

Mindazonáltal a busójárásnak még nincs vége: hétfő délután egy órakor a Sokac-körben megkoszorúzzák Kersics Anka emléktábláját, majd következik a busók hagyományos házról házra járása a Kóló téren és a környező utcákban. 

Húshagyókedden még egyszer benépesül a belváros. Ez a nap eredetileg egyébként a busójárás legmozgalmasabb napja volt: a máglya körül táborozva elfogyasztották a busók az előző nap során kapott élelmeket a rokonokkal, ismerősökkel, majd a duda, tambura hangjára kifulladásig járták a kólót. 

Ez az a nap, amit a mohácsiak talán még mindig a legjobban várnak, hiszen jóval bensőségesebb, családiasabb hangulatú, mint a farsangvasárnap, persze akkor is szívesen látják a vendégeket. 

A maszkások délután fél háromtól gyülekeznek majd a Kóló téren, három órakor a megszokott útvonalon elindulnak a főtérre. A máglyát, rajta a telet jelképező koporsóval, hatkor gyújtják meg. 

Utána még táncház is várja a népet, de abban is biztosak lehetünk, hogy a mulatságnak ezzel még nem lesz vége, az bizony sok helyen virradatig is tart majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában