Könnyedén átlépte a határokat

2023.02.10. 19:28

Kiállítással emlékeznek Ádám Zoltánra, a művészeti élet meghatározó festőjére

Cz. E.

Fotó: Csortos Szabolcs

Egy kisebb tömeg gyűlt össze a Nádor Galéria előtt február 9-én, este, ahol Szabadságérzet címen nyílt kiállítás. Tanárok, oktatók, hallgatók, diákok, művészek, barátok, családtagok, érdeklődők mentek el, hogy együtt emlékezzenek meg a Munkácsy-díjjal elismert Ádám Zoltán festőművészről, a Pécsi Tudományegyetem egykori adjunktusáról. 
A pécsi egyetem és a művészi közösség szeretné, hogyha Ádám Zoltán emléke, valamint életműve is fennmaradna, hiszen a felsőoktatási intézmény és a művészeti élet igen meghatározó festője, pedagógusa volt, valamint szabad gondolkodása is kedvelt, elismert emberré tette. A most létrehívott tárlattal is emlékét szeretnék megőrizni.

A zsúfolásig megtelt galériában eleven beszélgetés zajlott addig, ameddig Dr. habil. Lengyel Péter, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja a mikrofonhoz lépett. Beszéde rövid volt, hogy aztán átadja a helyét a zenének, amit néma csendben hallgattak a jelenlévők.
Majd Szentgróti Dávid ragadta magához a szót, aki Ádám Zoltán és a szabadság közötti kapcsolatról így nyilatkozott: “Az a szabadság, amivel ő dolgozni tudott, az nem rombolás volt. Minden munkája mögött volt egy szándék, egy mag. A cél érdekében könnyedén átlépte a határokat bármilyen műfajok között.”
A kiállítási anyagok között szerepel Ádám Zoltán két megrendítő erejű képe is. Losonczy István búcsúzú szövegében ezekről így írt: “Az egyiken a lélek ritmusa (és a huzat) lehelt fehér cérnaszálakat a vászonra kasírozott, feketénél is feketébb velúrpapírra. A másikon a kozmikus cigánykendő körül vastagon, spachtlival felvakolt koromfekete olajfestékbe titokban huszonnégy dobókockát hintett, együtt nyomkodtuk bele őket a sűrű anyagba, nehogy kipotyogjanak… „Gyászképek” - mondta fél éve, az utolsó napon.”

Januárban került kiírásra az a felhívás, amelyre pályaműveket vártak bármilyen médiumban, tematikai megkötés nélkül a Szabadságérzet kiállításra. A beküldött anyagból állították össze azt az anyagot, amelyet február 24-ig lehet megtekinteni a Nádor Galériában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!