Megszervezik a városi keresztutat

2023.03.25. 15:37

A fiatalabb korosztály a Kálvária-dombon már végigjárta a stációkat a böjti időszakban

Tavaly szervezte meg az első pécsi városi keresztutat a Pécsi Egyházmegye hagyományteremtő szándékkal, amelynek biztonságos megtartását az akkori viharos szél és heves eső nem tette lehetővé.

W. K.

 – A kezdeményezés azonban nem szakad meg: idén, virágvasárnap előtti szombaton, április 1-jén kereszthordozással egybekötött keresztútra hívják és várják a híveket és az érdeklődőket – adta hírül a Pécsi Egyházmegye.

Jézus feltámadására, a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra való készülődés jegyében keresztutat járnak Pécs történelmi belvárosában április 1-jén 16 és 18 óra között. A városi keresztút a Kossuth tértől indul, és a Dóm téren ér véget. A keresztút 14 állomásán keresztül szentírási szakaszok, elmélkedések, énekek, a Pécsi Nemzeti Színház művészei által előadott versrészletek segítségével szimbolikus módon hordozva a Megváltó keresztjét, a résztvevők végigélhetik Jézus Krisztus szenvedésének és kereszthalálának eseményeit. A keresztúton a Dél-Dunántúlon élő katolikus nemzetiségek is képviseltetik magukat.
A hívő keresztény ember életében a nagyböjti bűnbánati időszaknak és a húsvét előkészítésének hangsúlyos eleme Krisztus elítélése, kereszthordozása, keresztre feszítése és sziklasírba helyezése eseményeinek fel­elevenítése. A keresztúti ájtatosság végzésének hagyományába Pécsett a fiatalokat is bevonják – március 9-én a Kálvária-dombon mintegy ötven középiskolás és egyetemista fiatal gyűlt össze, hogy gitáros énekekkel, imádkozva járják végig azt a tizennégy állomást, melyre az evangéliumi elbeszélések alapján a hagyomány Jézus Krisztus szenvedésének történetét felosztotta. A zenés, fáklyás keresztutat Berecz Tibor iskolalelkész, székesegyházi káplán vezette. A második stációnál a résztvevők magukhoz vettek egy-egy kisebb követ, amit aztán az elkövetett bűnök jelképeként egészen az utolsó állomásig magukkal hordoztak, és csak a dombtetőn, a Megváltó sírját jelképező barlangnál tettek le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában