Victor Vasarely ma is aktuális

2023.03.17. 11:46

A Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak munkáit is kiállítják

Kiállítás nyílik Pécsett a Múzeum Galériában március 17-én délután 6 órakor Az opart művészet építészeti kapcsolódásai címen, melynek középpontjában Victor Vasarely áll.

Cz. E.

Illusztráció

Fotó: Nagy Balázs

A tárlat a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet építészhallgatóinak munkáit mutatja be négy részre bontva.  

Az első szekció a történeti rész, amely a kinetikus művészet építészeti kapcsolódásait illusztrálja. Eme részleg Victor Vasarely és jeles pályatársa, barátja, Carlos Cruz Diez munkáiról készült dokumentumok mellett a Vasarely múzeum nemzetközi gyűjteményéhez tartozó eredeti Cruz Diez alkotást is bemutat. 

A második szekció keretében a MOME építész alapszakos hallgatóinak beltéri fény-tér installációja lesz látható.  

A harmadik rész a MOME építész mesterszakos diákjainak látógatóközpont-terveit foglalja magába. 2021-ben a hallgatók egy féléves tervezési kurzuson feldolgozták a Janus Pannonius Múzeum munkatársai által meghatározott feladatot, ami a pécsi Vasarely Múzeumhoz kapcsolódó látogatóközpont és időszaki kiállítótér megtervezése volt.  

A negyedik szekció a PTE Építészeti Intézet hallgatóinak kültéri installációs munkáit, illetve makettjeit tárja a látogatók elé. Egy 2021-ben rendezett workshop keretében a MIK hallgatói Vasarely és a kinetikus művészet más alkotóinak ihletésére készítettek kültéri installációkat, melyek közül egyet meg is építettek. A kiállítás ezen része több munka dokumentumait, illetve egy újabb, megépült makettet vonultat fel. E szekcióban lesz látható a PTE hallgatójának Vasarely-üvegplasztikájának makettje, illetve a MOME egyik fotográfia szakos hallgatójának munkája is.  

 A projektkiállítás június 25-ig tekinthető meg Pécsett a Múzeum Galériában. Március 31-ig csak előzetes bejelentkezéssel nézhető meg a tárlat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában