Sokrétű és érzékeny

2023.03.03. 11:24

A szereplő ugyan csendes, de a film mondanivalója hangos és erőteljes

Az Apolló Mozi vetíti az év egyik legmeglepőbb rendezői bemutatkozását, a kimagaslóan jó kritikai fogadtatásban részesült A csendes lány című filmet március 3-án, este 7 órai kezdéssel.

Cz. E.

Forrás: Apolló Mozi

Az ír dráma főszereplője Cáit, egy mindösszesen tízéves kislány, aki mögött kora ellenére elég hányattatott sors áll. Édesanyjának, aki állandóan kimerült és ismét terhes már nem jut rá ideje, az alkoholista apja, aki hirtelen haragú, pedig jobb, ha nem is foglalkozik vele. A család végül úgy dönt, hogy a legjobb megoldás az, hogy nyárra a lányt egyik rokonukhoz küldik. Az új helyen Cáit előtt egy új világ tárul fel. De az idilli, zöld környezet sem titokmentes, és szép lassan fény derül az igazságra, amit az újdonsült nevelők rejtegetnek előle.

Az alkotás már nem egy filmfesztiválon lenyűgözte a közönséget, valamint jelölve van a legjobb nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra is.

A megható, sokrétű és érzékeny alkotás, amely a szeretet hiányáról és a gondoskodás erejéről szól, több díjat és jelölést tudhat magáénak. Elnyerte a Berlinale 2022: A Generation Kplus nagydíjat és az Európa Filmdíj 2022: A legjobb operatőr elismerést is. Az előbbi szekció esetében azokat a filmeket szokták díjazni, amelyeknek narratívájában a fiatalok állnak a középpontban, és a történetek általában a fiatal főszereplők szemszögéből vannak elmesélve, amivel cél, hogy kézzel foghatóbbá tegyék a világukat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!