Pünkösdig tekinthető meg

2023.04.04. 16:27

Tojásokból épült híd két EKF-helyszín, Pécs és Veszprém között

M. B. E.

Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa címhez érdekes és látványos civil kezdeményezések is társultak. Az egyik ilyen különlegesség Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész mintakincstára volt, melyben 2010 különböző hímes tojás szerepelt az ország minden tájáról gyűjtött népi motívumokkal és akkor, a Dóm Múzeumban látható 2010 darabból álló tárlatnak igen nagy sikere volt.

Idén Veszprém lett Európa Kulturális Fővárosa, a gyűjtemény pedig most hídként köti össze a két magyar EKF helyszínt, miután Mosonyi Évát felkérték, hogy frissítse fel, egészítse ki az összeállítást. Egyébként a készletet sokáig otthon őrizte a népi iparművész, majd 2022-ben egy hagyományőrző baranyai településnek, Hosszúheténynek adományozta. A kiállítás most innen, a művelődési házból költözött Veszprémbe, ahol 13 új elemmel kiegészülve a Mindszenti Emléktemplomban látható és a pünkösdi ünnepig lehet megtekinteni, majd visszakerül Hosszúheténybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában