Szigeti Győzedelem – 1556

2023.07.31. 21:30

Megmenekültek a törökök által elrabolt leányok

Július 29-én második alkalommal rendezték meg a Szigeti Győzedelem – 1556 elnevezésű esemény Szigetváron, melynek célja Horváth Stancsics Márk kiemelkedő várvédő hőstettére való emlékezés és a korabeli idők felidézése volt.

Mohay Réka

Forrás: Szigetvári Vár

Az eseményen a szigetvári Zrínyi-vár hagyományőrzői és munkatársai mellé több más csapat is csatlakozott, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a fényes diadalról, az Altin Elma Kulturális Egyesület, a Bakocsai István Kompánia és a Jurisics Miklós Bandérium is képviseltették magukat.

– Örömmel tapasztaltuk, hogy reggel kilenctől egészen az esti zárásig tele volt a vár, sőt még utána is, ugyanis a kávézó előtti téren a Keleti Szél együttes adott még egy 16. századi muzsikát idéző koncertet. Remek hangulatban zajlott, a látogatók még táncra is perdültek 

– számolt be a programról Salamon Ferenc várkapitány. 

A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendett a bábszínház és a lovaglás, de a várkapitány történelmi előadása is teltház előtt zajlott a dzsámiban, a három ragadozó madárral érkező solymász bemutatója pedig minden vendég körében vitathatatlan sikert aratott.

Az eseményen látványos kerettörténetbe foglalták a történelmi időutazást, miszerint a török portyázók elrabolták a szigeti lányokat, a hazai vitézek pedig utánuk eredve hősiesen szabadították ki. Megidézték az egyik neves szigeti vitéz, Bika András hadnagy alakját, aki már 1556-ban is Szigethben szolgált, majd 1566-ban hősi halált halt az utolsó ostrom idején, valamint Vilics Musztafa banjalukai lovaskapitányt is.  

– Musztafa az 1560-as években Zrínyi Miklós foglya volt, de váltságdíj ellenében hamarosan kiszabadult. Zrínyi halála után, mivel a magyar vitéz jól bánt vele, engedélyt kért, hogy ő temethesse el a várvédő testét, így fejezve ki a tiszteletét iránta

 – idézte fel a várkapitány a történelmi eseményeket. Zrínyi holttestét, mivel titokban kellett tartani a temetési helyszínt, ugyanis a törökök nem akarták, hogy zarándokhellyé váljon a magyarok körében, máig nem találták meg.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában