Életre keltik Sopianae-t

2023.07.05. 14:00

Újra római katonák szállják meg Pécs utcáit

A tavalyi római kor idéző felvonulást idén még nagyobb szabású rendezvény követi Pécs ókori emlékeket őrző szívében július 13-án.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

 Ezúttal a hagyományőrzők egy római katonai tábor életébe is bepillantást engednek, de további foglalkozásokkal, bemutatókkal is készülnek, emellett római történelmi túra is helyet kap az eseményen.

A program már délelőtt kezdetét veszi a Cella Septichora megnyitásával tíz órától, ahol 11 és 16 óra között ingyenes látogatásra lesz lehetőség. Mindemellett különféle kézműves alkotásokat készíthetnek és tekinthetnek meg a látogatók.

– A tervek szerint a Rómából érkező hagyományőrző hölgyek bemutatót tartanak majd az ókori római öltözékek, ételek és ékszerek megismertetésére – mondta el a program főszervezője, Alessandro Regonaschi, a Sopianae Reviviscit egyesület alapító elnöke.

Délelőtt 11-kor, valamint délután 14.30-kor történelmi túrára is sor kerül – erre, a szervezők elmondása alapján már be is teltek az elérhető helyek.

Szintén 11 órától lesz megtekinthető a hagyományőrzők tábora az Ókeresztény Mauzóleum alatti téren, ahol a római katonai tábori világba csöppenhetnek az érdeklődők. Itt megismerhetik a korabeli fegyvereket, felszereléseket és öltözeteket, mindeközben a katonaság harci bemutatókat is tart. A program során ételkóstolásra is lehetőség lesz.

Fél hattól az ókori rituálékat megidézve tartanak latin nyelvű antik szertartást, amely a római isteneknek való hálaadást eleveníti fel a közönség szeme láttára.

Este, 18 órától pedig kezdetét veszi a történelmi felvonulás Pécs belvárosának utcáin. A menet a Széchenyi téren keresztül tér majd vissza a Szent István térre.

– A felvonulók közel százan lesznek ezúttal. A pécsiek mellett ismét jelen lesz a római Romanitas Egyesület, valamint Siklósról és az ország néhány más városából is érkeznek résztvevők  – monta Alessandro Regonaschi, aki ezúttal Hadrianus császár bőrébe bújik majd. Hadrianus mellett elődje, Traianus császár is megjelenik a programon, hiszen a Rómából érkező csapat vezetője, Roberto Santigli őt idézi majd meg a bemutató során.

A rendezvény célja ezúttal is Pécs ókori, római múltjának felidézése, a település életét nagyban meghatározó kor kultúrájának közelebbi megismertetése a tágabb közönséggel. 

A tavalyi felvonulás óta Pécsen megalakult a Sopianae Reviviscit hagyományőrző egyesület is, amelynek tagjai e célért tevékenykednek, ennek eredményére kerül sor július 13-án, csütörtökön, az egész napos rendezvényen. Ha valaki szeretne a felvonulókhoz csatlakozni, azt a Facebookon is jelenlévő egyesülettel kapcsolatba lépve teheti meg.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában