Babits sorait olvashatjuk

2023.08.02. 11:30

A Nyugat költőjének pécsi emlékeit is őrzi egy versoszlop

A Király utca végi, pécsi kötődésű költemények sorait idéző versoszlopok bemutatását júliusban Pákolitz Istvánt idézve kezdtük. Ezúttal az egyik legismertebb verset és szerzőjét, Babits Mihályt állítjuk a középpontba, aki diákéveit töltötte a baranyai városban.

Mohay Réka

Az egykori budai városkapunál a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében elhelyezett oszlopok egyikén a Nyugat neves szerzője, főszerkesztője emlékszik vissza pécsi iskolás­korára: „Ki látta pécsi utcán a kis Babits Misit, sötétedő pécsi utcán, a nagy rajztáblával, öt után…?” – olvashatjuk. „…mert énekóra is volt?” – folytatja a költő. „Szegény kisfiú – legkisebb az osztályban – ment szédülve haza, fáradtan s izgatottan; nézte a lámpagyújtó botját, s még fülében az énekóra foszlányai: »Este van már, késő este – Pásztortüzek égnek messze«” – írta Babits Mihály.

Fotó: Löffler Péter

A költő, bár Szekszárdon született, már nyolcévesen Pécsre került, ahol a belvárosi elemi iskolába, majd a ciszterci gimnáziumba járt. A 2009-ben elhunyt Tüskés Tibor író, irodalomtörténész, szerkesztő részletesen feldolgozta a költő helyi kötődéseit Babits és Pécs című kötetében. 

Egy korábbi tanulmányában a kutató arról is beszámolt, ő még beszélt olyanokkal, akik Babits pécsi osztálytársai voltak, s a kis „Misi” diákszobájában megfordultak. „Szívesen emlékeztek a gyenge testalkatú, testnevelésben nem éppen jeleskedő, de a sakkot, a történelmet és az idegen nyelveket kedvelő, sokat olvasó, társait segítő diákra” – írja Tüskés a Kincskeresőben 1978 májusában megjelent tanulmányában. 

Érdekes adalék, hogy a szerző már ekkori írásában egy, a pécsi irodalmi emlékeket összefogó múzeum létét hiányolja – ezt a szakadékot sajnos azóta sem sikerült áthidalni a városban. 

Tüskés Tibornál olvashatunk arról is, hogy Babits pályája későbbi szakaszán több művében is felidézi pécsi élményeit. A Halálfiai, illetve a Timár Virgil fia című regényeiben Sót névvel illeti Pécset. Verset írt a régi pécsi uszodáról (Emléksorok egy régi pécsi uszodára), ahol délelőtt nyolctól tizenegy óráig csak a nőknek, tizenegytől tizenkettőig csak a férfiaknak volt szabad fürdeni. Keserédes verses köszöntőt küldött a harmincéves érettségi találkozójára: „Nem merek közétek jönni, régi társak! Kit vártok? Nem vagyok már az, akit vártok, az már régen meghalt. Megfojtotta lassan a napok özönje, s aki helyette ma, ha jöhetne, jönne, tán úgy néznétek rá, mint egy idegenre ki jöttével megcsalt” – írja Babits a kötetben meg nem jelent költeményben. 

Babits Mihály: Utca, estefelé

Már esteledik; a tereket autók

nyilalva szeldesik lánggal a tejszerű

szürkeségben; egy bérkocsis hajókáz,

ostorát nyujtva mint árbocot; tűz-sebek

gyúlnak mint búvárlámpák a víz alatt;

kis nők surrannak, tarka halacskák, sietős

lengéssel, mintha nem is lábakon mennének.

Az ilyen esték az emlék estéi! Bágyadt

csilingeléssel mint báránykák vagy késett

villamosok hívják és vonják a régi

esték hosszú uszályát és nyáját. Ki látta

pécsi utcán a kis Babits Misit, sötétedő

pécsi utcán, a nagy rajztáblával, öt után,

mert énekóra is volt? Szegény kisfiú

- legkisebb az osztályban - ment szédülve haza,

fáradtan s izgatottan; nézte a lámpagyujtó

botját, s még fülében az énekóra

foszlányai: "Este van már, késő

este - Pásztortüzek égnek messze" - Óh

dalrongyok, kik mint esteli bogarak búgva és

donogva ütődtök a lélek falaihoz! Mennyi

este és mennyi bogár, a Tibullus latin

pilléitől, melyek bácskai szerelmes

alkonyaimon az óriás rózsakert

illatában kábultak, háborús

esték száz titkos és babonás

dongásáig, mikor kedves életek felé

halál riadt a plakátokról - emlékeztek?

Óh mennyi este és esteli bogár! S már lelkünk

olyan mint régen tisztított ívlámpa az évek

zajos körútján: körüle dróthálóban

ezer döglött dongó és hullott pille szennyes

maradványai ködlenek és gáncsolják a fényt.

Egyszer tűzbe kellene dobni mind!

Levenni a dróthálót és szabadon és tisztán

tárni ki fényünket

az új esték új pillangói elé!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában