Megemlékeznek

2023.08.26. 14:00

Bányásznap: koszorúzási ünnepségek és kultúrprogramok is lesznek

A bányásznap szeptember első vasárnapján három évtizede még Pécs egyik legnagyobb ünnepe volt. Napjainkban már csak tisztelgés, koszorúzás a fő program.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer L.

Nem véletlenül készültek mindenkor nagy erőkkel Baranyában a bányásznapra, hiszen több mint kétszáz éven keresztül a bányászat volt a legintenzívebb városformáló iparág a Mecseki medencében, s több tízezer ember megélhetését jelentette a régióban. A munka nem volt veszélytelen, s most már leginkább csak az áldozataira, továbbá a szakmára emlékeznek a jövő hétvégén több koszorúzási ünnepségen.

Lesznek rendezvények Pécsett (négy emlékműnél), Komlón és Bakonyán is. A szenesek programjait a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete (B. É. K. E.) szervezi és várnak minden érdeklődő baranyai polgárt. 

Ennek keretében a Hősök terei bányászemlékműnél szeptember 2-án 9 órától az ünnepi zenét a Vasasi Bányász Fúvószenekar játssza Vucseta László karnagy vezetésével, Nikolausz Tamás elmondja Mecseki szén című saját versét, az Európa-bajnok Csillag Mazsorett Együttes pedig műsort ad Kelemen Csilla irányításával. A koszorúzáson közreműködik a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Íjász és Lovasíjász Egyesület is. Ugyanezen a napon Pécs-Vasason 14.30 órakor szintén koszorúzási ünnepséget tartanak. Szeptember 3-án 17 órakor pedig az Ágoston téri bányászemlékműnél ugyancsak a Vasasi Bányász Fúvószenekar játszik, és Bartalovics Zoltán szavalja saját versét. Itt is látható a Csillag Mazsorett Együttes, míg a koszorúzás a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Íjász és Lovasíjász Egyesület díszegyenruhásai körében történik.  

Komlón szeptember 1–3. között háromnapos eseménysor zajlik neves rockzenekarokkal, rengeteg programmal.

A hagyományos Pécs–Csertetői megemlékezést az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület és a Pécsi Kulturális Központ közösen szervezi szeptember 3-án vasárnap 15 órától.  Itt is zenél a Vasasi Bányász Fúvószenekar, verset mond Lieber Ilona és Nikolausz Tamás, fellép a Mároki Német Nemzetiségi Tánccsoport, az id. Kása Dániel Tánccsoport, az EuroDance Táncszínház, a Fordan Táncklub,  hallhatjuk a Dzsászti Énekstúdiót, lesz örömtánc, jönnek a mazsorettek és slágerparádét ad a Nappali Akusztik Projekt. 

Bakonyán pedig elmaradhatatlan az uránbányák bezárása óta az egykori II. üzemiek találkozója. Ezt hosszú időn át május végén rendezték, de most áttették bányásznapra, szeptember 2-án szombatra. Mint Janz Anikó polgármester asszonytól megtudtuk, a bányászemlékmű megkoszorúzása 11 órakor lesz, és emléktáblát avatnak az eddigi találkozók főszervezőjének, Kukai Andrásnak a tiszteletére. Aztán a falu megvendégeli a Millenniumi parkban a több száz főre tehető vendégsereget.

Kővágószőlősön a Zsongorkő Baráti Kör hagyományosan, immár 13. alkalommal szervezi meg szeptember 2-án, fél 11-től a volt MÉV III-as bányaüzemi dolgozók találkozóját a kővágószőlősi általános iskolában. Az ünnepi műsort követően megkoszorúzzák az újtelepi bányászemlékművet, illetve a szakmai előadás és a közös ebéd után kötetlen beszélgetés is lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!