Megragadja a közönséget

2023.08.01. 10:00

Egy háború, amely szétszakít két fiatalt, hogy aztán kihívások elé állítsa őket

Egy újabb kedd, egy újabb Cannes-i díjnyertes film a Kioszkban. A filmklub keretében augusztus elsején a szovjet háborús romantikus drámát, a Szállnak a darvak című alkotást vetítik este 8 órai kezdéssel.

Czeczon Enikő

Fotó: Fer Gregory

Az 1957-es film főhősei Vera és Borisz, akiknek kamasz-szerelmébe berobban a háború. A fiú bevonul, és a fronton eltalálja egy golyó. Távollétében a lány gyengeségből és tehetetlenségéből elfogadja Borisz fivérének mohó közeledését. A lány olyan örvénylő zuhanással esik a nem kívánt férfi karjaiba, mint ahogy Borisz zuhan a pocsolyába, miután halálos lövés érte. 

A szovjet alkotás benne van az 1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz című könyvben, így egyfajta kötelező jelzőt érdemel. A film fényképezése és montázstechnikája olyan bámulatos tömörséggel fejezi ki a Vera és Borisz lelkében lezajló lelki folyamatokat, a háború értelmetlenségét és könyörtelenségét, hogy nem hiába kapott díjat a filmfesztiválon.

Ez az alkotás egy olyan remeke a szovjet filmművészetnek, amely még ennyi év után is képes magával ragadni a közönséget, köztük a fiatalabb generációkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában