Biatorbágyon taroltak

2023.09.30. 14:00

A Mecseki Fotóklub hatvanhat éve meghatározó szereplője a városi kultúrának

Szépen zárta a fotósévadot a Mecseki Fotóklub, a Magyar Fotográfia Napján Biatorbágyon megkapták az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja 2023 címet.

Mészáros B. Endre

Forrás: Mecseki Fotóklub

Két tagjuknak pedig, Horváth Csaba Tamásnak művészi munkája elismeréseként a Magyar Fotóművészeti alkotócsoportok Szövetsége MAFOSZ fotóművésze diplomát adományozott, míg Kiss Imre elnyerte az Év fotográfusa 3. helyezését. Minek köszönhető a Mecseki Fotóklub sikeres szereplése, mi vezetett a díjakig? – többek között erről kérdeztük Déri Juditot, a Mecseki Fotóklub elnökét. 

Az összegzéséből kiderült, hogy az 1957-ben alapított Mecseki Fotóklub Pécs és az ország egyik legrégibb, folyamatosan működő fotóklubja, amely magas művészeti színvonalú tevékenységével már a múltban is országos és nemzetközi elismertséget szerzett, rendszeres programjaiknak pedig jelentős közönsége van. 

A Mecseki Fotóklub az évenkénti értékelésében a korábbi esztendőkben is jól szerepelt: 2018-ban III., 2019-ben I., 2020-ban II. helyezett volt az alkotócsoportok versenyében, az újabb első hely pedig tovább erősítette pozícióját az élmezőnyben. 

S hogy mit takar a csoport elismerése? Nos, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente adja át az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést. E cím elnyeréséhez nemcsak a fotópályázatokon kell eredményesen szerepelnie a fotóklubok tagjainak, hanem a beadott dokumentációknak tartalmaznia kell az előző évben végzett munkát is – kiállítások, fotópályázatok, szakmai előadások rendezését és a klub adott időszakban szerzett kitüntetéseit. 

Ami a Mecseki Fotóklub mellett szólt: FIAP pályázatokon 981 képüket fogadták el és állították ki, MAFOSZ pályázatokon 138 képet, egyéb pályázatokon 203 képet. Nyertek az országos és nemzetközi pályázatokon 195 fotóművészeti díjat, egyéb pályázatokon 51 díjat. 

Az esztendő során négy saját pályázatot hirdettek, amely közül a Sopianae Nemzetközi Fotószalonra több országból 1464 kép érkezett. 

Egyéni meghívás alapján 8 fotóművész állított ki Pécsett a klub rendezésében, csoportos és klubkiállításra pedig 10 alkalommal került sor. Emellett a testvérvárosi kapcsolatok keretében Eszéken bemutatkozó kiállításuk volt, és fogadták is Pécsett az eszéki fotóklub kiállítását. 

Minden érdeklődőnek fotó tematikájú tanfolyamot tartottak, klubtagjaiknak pedig 11 szakmai előadást és egész napos konferenciát szerveztek. Fotótábort tartottak az Őrségben, a háromnapos programon 16-an vettek részt. 

Klubtagjaik a 2022/23 évben 8 FIAP és MAFOSZ fotóművészeti diplomát vehettek át. 

A Magyar Fotográfia Napján az említett sikereken túl az „Év Magyar Fotója - Év Magyar Fotósa” pályázaton Horváth Csaba Tamás a Téli impresszió című képével a Táj és városkép kategóriában III. díjat nyert, Kovács Norbert fotóművész a Téli terepasztal képével a Táj- és városkép kategóriájában II. díjat nyert. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában