Tiszteleg a város

2023.09.20. 16:40

Az értünk az életét is adó hősre emlékeznek

Szeptember 22-én, pénteken kerül sor arra a nagyszabású történelmi megemlékezésre Szigetváron, melyre hónapok óta készül a leghősiesebb város apraja nagyja. Sikerült a kezdeményezés fő célja, ugyanis összejött az 1566 jelentkező, ennyien fogják felolvasni Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzát a várkertben, eközben a programban résztvevő iskolások számára is készülnek kalandos feladatokkal.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Délelőtt 8.30-kor a Szigeti veszedelem fanfárral indul a program, amely minden ének elején elhangzik majd, összesen 15-ször, mivel az 1566 versszak 15 énekre van felosztva. A középiskolások kezdenek, majd a tankerület általános iskolásai következnek. Ez a tervek 13 óráig fog tartani. Ezt követően lesz egy videós blokk az előre felvett versszakokból. Az utolsó élő blokk 16.15-kor fog kezdődni és a számítások szerint 18.30 magasságában érnek majd a versfolyam végére. 

A programba a Szigetvári Tankerületi Központ általános iskolásai és dolgozói is aktívan bekapcsolódnak. Közülük összesen ötszázan – 16 iskolából – vállalták a részvételt a nem mindennapi rendezvényen. 

– Az irodalmi megemlékezés mellett egy történelmi játékra is hívják a diákokat ezen a napon – mondta Deichlerné Könyves Ildikó, a Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola intézményvezetője.

– A Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola szervezésében lehetősége lesz az iskolák csapatainak bebarangolni a várost, történelmi helyszíneket, emlékeket kutatva, épületeket, emléktáblákat megismerve érdekes feladatokat megoldani. A Zrínyi Várban hőspróbán és íjászkodáson vehetnek részt, a zeneiskolában megismerkedhetnek a Zágon Gyula kiállítás anyagával egy titkosírás segítségével, megfejthetnek egy kódot a Török Házban és a Zrínyi téren sétálva a szobrokat, emléktáblákat, műemlékeket kell közelebbről megfigyelniük, ha helyesen szeretnének válaszolni egy totó kérdéseire vagy a kvízkérdésekre. A képrejtvények megoldása is érdekes feladat lehet minden résztvevő számára, csakúgy, mint a Szigeti Veszedelem vagy a Zrínyi-család témájának megjelenítése a nevezési lapon. A játékban való részvétel egy szabadon választható programlehetőség, hogy diákjaink hasznosan, a szabadidőt kihasználva megismerkedhessenek a város történelmi emlékeivel, hagyatékával. A program, a Tinódi iskola Múltunk nyomában elnevezésű bázisintézményi jógyakorlatának a továbbgondolása, bevonva ebbe a térség iskoláit, tanulóit. A Szigetvári Tankerületi Központ támogatásával a legaktívabb iskolák (90, 60 és 30 ezer forint értékben) jutalmazva lesznek – számolt be a pénteki programról az intézményvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában