Közelebb a költőhöz

2023.10.27. 16:53

Petőfi témanapot tartottak költőnk születésének kétszázadik évfordulója alkalmából (galéria)

Kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, akinek verseit mindenki jól ismeri tanulmányaiból. Az évforduló alkalmából országszerte programokat tartottak és tartanak még most is, hogy főt hajtsanak népszerű költőnk előtt. Ebből a sorból a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium sem maradt ki, ahol október 27-én Petőfi témanapot szerveztek.

Czeczon Enikő

A Kodályban egész napos program keretében kerülhettek közel a humán tagozatosok Petőfi Sándor életéhez és munkásságához, de természetesen a gimnázium többi osztálya is ízelítőt kapott belőle egy online kvíz által. 

Rengeteg diák gyűlt össze az aulában 10 órakor, ahová telefonjaikkal érkeztek, hogy bejelentkezzenek a Kahoot! nevű alkalmazásba, ahol már várt rájuk egy Legyen Ön is milliomos!-hoz hasonló játék különböző kérdésekkel. Ugyan pénz nyeremény nem volt, de már az hatalmas örömöt és elégedettséget váltott ki a diákokból, hogy egy-egy kérdésre tudták a választ.

Ezután vette kezdetét a verseny, amely több helyszínen is zajlott, ahol különböző feladatokat – jelenet előadása, térképpel és versekkel kapcsolatos feladványok, teszt, activity, szövegértés – kellett teljesíteni Petőfi Sándorhoz kapcsolódóan. 

Több napon keresztül dolgoztak az intézmény munkatársai a versenyen, hogy általa még közelebb tudják vinni a tanulókhoz Petőfit.  

A megmérettetés megkezdése előtt Béres Andrásné igazgatónővel arról beszélgettünk, hogy a mostani diákok hogyan viszonyulnak Petőfi Sándorhoz: 

– Szerintem attól függ, hogy hogyan közelítjük meg. Nem gondolom, hogy minden mai gyerek csak úgy kezébe venne egy Petőfi kötetet, de ha találkozik egy ilyen programmal, ahol a feladatok keretében neki kell mondjuk előadni egy jelenetet valamelyik versből, vagy elmutogatni azt, vagy csak értelmeznie kell egy művet, akkor sokkal közelebb kerülnek hozzá.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a kollégáinak minden témában meg kell találniuk a kulcsot a mai gyerekekhez, és állandóan módszertani változtatásokat kell véghez vinni. Folyamatosan meg kell újulniuk. 

A mostani tanulókhoz közel áll egyébként Petőfi lelkülete, a hite, valamint a szabadáség és a szerelemhez való viszonya, ahogy Béres Andrásné fogalmazott: 

– Ezek örökérvényű dolgok, csak oda kell vinni hozzájuk, a kérdés csak az, hogy hogyan. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában