WinterFest

2023.11.21. 17:30

Lesz Balkán és sváb buli, jön a Neoton és a 75 éves Deák Bill Gyula is a pécsi téli ünnepre

Ha karácsony és szilveszter közötti napok Pécsett, akkor könnyűzene és WinterFest. Igen ismét jön a WinterFest of Pécs év végén, immár a nyolcadik alkalommal. Három évi szünet után tavaly már teljes gőzzel ment a buli, s így lesz ez idén is.

Mészáros B. Endre

Fotó: Markovics Gábor

Ezúttal négynapos lesz a fesztivál, és a jól bevált recept szerint tematikus programokkal. A könnyűzenei, népzenei és világzenei találkozó december 27-én indul, a jubiláló, immár ötödik Balkán Fesztivállal. S nem akárki lesz most a sztárvendég, az igen népszerű szerb énekes király, Miroslav Ilic érkezik, aki kétórás koncertet ad ötfős zenekarával az Expo Centerben. Egyébként ez az állandó helyszín, egy nap kivételével minden koncert itt hallható, még a Neoton előszilveszteri bulija is. A Balkán Fesztiválról pedig tudni kell azt is, hogy Miroslav Ilic fellépését követően a Baranya Orkestar húzza a talp­alávalót, s kólózást ígérnek hajnalig. 

Mint Trubics Zorán főszervezőtől megtudtuk, aláírták már a szerződést a 2024. évi sztárvendéggel is, méghozzá a leghíresebb  horvát  énekesnővel, Severinával, akinek a koncertjére az első száz early bird  jegyet az idei fesztiválon lehet megszerezni. Ha pedig Balkán est, ezúttal is fontos szerepet kap a délszláv gasztronómia, többek között csevapcsicsát, pljeskavicát és osjecko pivót lehet fogyasztani.
Délről északabbra tolódik a zene egy nappal később, december 28-án, amikor tehát ugyancsak az Expo Centerben a második Sváb fesztivált rendezik. Itt a legnevesebb fellépő az osztrákok kedvence, Marc Pircher és a Junge Paldauer lesz, akik ugyancsak hajnalig zenélnek. Rajtuk kívül fellép a Wemender Mannerchor, a Donau Krainer Zenekar, a Fekeder Musikanten és a Leőwey Táncegyüttes. És persze itt is megkóstolhatók sváb ínyencfalatok.

 

S ha nem is jubileum, de azért az se semmi, hogy a Neoton 19. alkalommal tart Pécsett december 30-án előszilveszteri bulit. Bizonyosan megtelne most is a pécsi Neoton Ünnepre a Lauber Dezső sportcsarnok, de mivel az épületet felújítják, így a vidám slágerparádé átköltözik az Expo Center Zsolnay termébe. Gondolnak az idősebb korosztályra is, mert székes helyeket is biztosítanak. A koncert után pedig DJ Bogár Pisti zenél hajnalig retró stílusban.
A negyedik koncert átmegy az új esztendő elejére, január 5-én lesz Deák Bill Gyula 75 éves születésnapját ünnepelő koncertje, de ezt nem az Expo Centerben, hanem a Zsolnay Negyed E78 termében rendezik. Itt is lesz felvezető muzsika a Komlói Bluesmegálló Zenekartól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában