Beöltöznek, úgy verselnek

2023.11.02. 17:30

Mislenyi halloween: a Mecsek keltái elégedetten kacsintanának

Bár ez Kozármisleny főútvonalain közlekedve annyira nem tűnik fel, az év ezen szakában szabályos helyi látványosságszámba menő kultusza lett a baranyai kisvárosban a kelta eredetű, a világ egyéb tájaira angolszász közvetítéssel eljutott halloween­nek.

Balikó Gergely

Fotó: B. G.

Misleny legújabb építésű részeit mindenszentek előestéjén több száz gyerek beöltözve és verseket mondva járta az édességekért épp úgy, mint Amerikában.

A város egyes legújabb építésű részein halloween idején az elmúlt néhány évben teljes utcák mutatnak olyan képet, mint mondjuk egy közép-nyugati kisváros az Egyesült Államokban. A csikósvölgyi rész egyik utcájában tavaly például szinte minden házon látható volt a nem is olyan visszafogott halloweeni díszítés. Azaz a többi között faragott töklámpások, pókhálók, műanyag és luficsontvázak, macskák, szellemek, de embernagyságú boszorkányok. Idén az ominózus utca már szerényebb ünnepi képet mutatott, de lehet, hogy csak azért, mert a dekorációt halloween éjszakájának elmúltával már beszedték, a töklámpások viszont még mindig kint voltak.

A kisváros másik felén, a Kamilla utcában munkatársunknak sikerült megszólaltatni egy fiatal kétgyermekes házaspárt, akik szintén éppen a dekorációt szedték be éppen. Mint elmesélték, kedd este, sötétedéskor valóságos gyerektömeg járta a környéket: beöltözve, házról házra, ahol verseket is mondtak várva az ilyenkor szokásos édességet. Sokat mondó, hogy beszámolójuk szerint egy óra alatt elfogyott az erre szánt kétkilónyi édesség, ráadásul úgy, hogy minden jelmezes csak egy cukorkát kapott. Volt, hogy sorok kígyóztak a házak előtt. A korosztály összetételére vonatkozó kérdésünkre úgy válaszoltak, hogy babakocsitól felfelé.

Hogy mindez miért alakulhatott így, arról elmondták, hogy a környéken részben hasonló korú és élethelyzetű emberek laknak, jobbára fiatal párok kicsi gyerekekkel, és szinte mindenki ismer mindenkit. Megtudtuk azt is, hogy mára már szülők lettek azokból az első fecskékből, akik tíz-húsz éve még gyerekként kilincseltek cukorkáért, és most már ők osztanak. A házaspár azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy egyik 80 éves szomszédjuk szintén osztogatott. Szintén érdekesség, hogy a Dunántúli Napló által megszólaltatott pár nem tud olyan pécsi városrészről vagy szomszédos településről, ahol hasonló kultusza alakult volna ki a kelta ünnepnek.

Ha valaki túlontúl modern­nek találná a fentieket, a fiatal házaspár azt is jelezte, hogy három-, illetve ötéves gyermekeik már nagyon várják a november 11-én esedékes Márton-napot, amikor szüleikkel és kis társaikkal együtt lámpásaikkal, mécseseikkel vonulnak majd fel a kisvárosban.

A kelták és a Mecsek

Az online enciklopédia leírása szerint a halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ír ünnep október 31. éjszakáján, a mindenszentek előtti estén, amelyet elsősorban az angolszász országokban tartanak. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába: a kivándorló ír földművesek magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. Ezen a helyen érdemes azt is megemlíteni, hogy a Nyugat-Mecsekben kelta-avar gyűrűként is ismert Jakab-hegyi őskori földvárat Krisztus előtt 350 körül a kelták foglalták el, és a római időkig szintén egy királyság fővárosaként használták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában