A december nem unalmas hónap

2023.12.03. 18:30

A húrokba csapnak, és a karácsonyra is készülnek a Zsolnayban

A december sosem egy unalmas hónap, főleg Pécsen, mert rengeteg program várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Az első téli hónap teljes hetében a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. december 4. és 11. között több programot is kínál a kikapcsolódni vágyóknak.

Czeczon Enikő

Fotó: posztos

December 7-én rögtön egy képzőművészeti eseményen vehetnek részt az érdeklődők. Délután 5 órakor a Mesterek és tanítványok kiállítás keretében a Pécsi Galériában Valkó Lászlő és Ernszt András festőművészek fognak beszélgetni. 

Szintén december hetedik napján és szintén délután 5 órakor a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia Karácsony című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A programot a következő leírással tették közzé: November közepén járt az idő, a sápadó napfény kedvtelve tekint alá a takaros rendben lévő birtokra. A Nádossy telep úrnője elégedett sóhajjal szemlélte a kúria ablakain át a nyugodt természetet. Férje a gyárban, a fiai éretlen – az apjuk örökös távollétében –, nehezen kordában tartható kamaszok. Termelési kényszer, szállítás, karácsonyi áru-bemutató kiállítások, munka, munka és megint munka. Hát hogyan lesz ebből karácsony! Igazán szép karácsony? 

Zenei programmal is készül a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. december 7-ére. A Metronóm Jazz Klub keretében a Fusio Group érkezik este 8 órakor az E78 konferenciaterembe Kertész Erikával. A formáció 1992-ben alakul meg Fusio Quartet néven, akik saját zenét játszanak, a zenekarvezető Szendőfi Péter szerzeményeivel, melyek stílusában a Fúziós Jazz műfajba sorolhatóak. Az együttes 2005-ben elnyerte az Emerton-díjat Az Év Jazz Együttes szímmel és számos hazai és külföldi fesztiválon fellépet már.

December 9-e a karácsonyvárás napja lesz a Herkules Műhelyben. Délelőtt 10 és 12 óra között karácsonyi mézeskalács-díszítés zajlik majd, szintén 10 órakor megnyit a karácsonyi játszóház a Lego-Duploval és társasjátékokkal, amelyet egészen délután 5 ig élvezhetnek a gyerekek. Délután 1 és 3 között origami technikával készíthetenek a kicsik és a nagyok karácsonyi díszeket és ajándékokat, majd délután 3 és 5 óra között kezdetét veszi az ünnepvárás az ÉlményMűhellyel, akik óriásfraktál-karácsonyfa építésbe és díszítésbe kezdenek, valamint egy kis harangjáték teszi még meghittebbé és teljessebbé a karácsonyváró programot. 

Az E78-at december 9-én zene fog megtölteni, hiszen este 7 órakor a pódiumra lép a Blahalouisiana, akik szeretik bevinni a fesztivál hangulatot a klubokba is, de az ilyen turnékban az más, hogy szenvedélyesebb, közelebbi és intimitebb, pont ezért lett az őszi turné neve Szeressetek!. 

További részletek a Zsolnay Negyed honlapján olvashatók! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában