Múltidéző

2023.12.10. 07:00

Beszédes kövek a katedrálisban: titkok, események a székesegyházból (galéria)

Ha a kövek beszélni tudnának…! – szokás mondani, s ha a pécsi székesegyház esetében így volna, bizonyára végeláthatatlan mennyiségű történetet mesélnének a katedrális építőelemei.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

A látogatók körében egyik legnépszerűbb helyszínt a szokatlan nagyságú altemplom jelenti, mely már a kora keresztény időkben, az első évszázadok óta istentiszteleti célokat szolgált: minden bizonnyal már a IV. századba nyúlnak vissza kezdetei, a székesegyház szentélyét később emelték föléje. 

Számos egyházi méltóság nyughelyéül szolgál, többek között Dulánszky Nándor megyés püspök a főoltár alatt van eltemetve. Bár neve talán már kevésbé ismert, ő volt az, aki a székesegyház 19. század végi széles körű restaurációját, neoromán stílusban zajló átépítését szorgalmazta. Az újraszentelésre maga Ferenc József császár is ellátogatott, s a tudatos tematikus tervezés során elkészített freskók és latin feliratok azóta is újabb és újabb felfedeznivalót kínál a látogatók számára. 

Nem véletlen az sem, hogy itt, szintén az altemplomban találták meg és temették újra Janus Pannonius humanista költő és püspök földi maradványait 2008 októberében. Kárpáti Gábor régész mellett több szakember is vizsgálta a sírban talált leletet, s a tüdőbaj és a köszvény jelei mellett a döntő bizonyíték az a sírban elhelyezett pápai bulla volt. 
A székesegyház azonban nem csak az itt eltemetettek miatt meghatározó helyszíne a városnak évszázadok óta, élő közösségek és istentiszteletek otthona a mai napig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában