Panoptikum költözött a Siklósi Várba

2023.12.10. 14:00

Élettel töltik meg a teret az élettelen figurák (galéria)

Különleges reneszánsz panoptikum kiállítás nyílt a Siklósi Vár pince éttermében. A tárlat minimum egy évig megtekinthető lesz itt.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs. K.

Magyarország nyolcadik helyszíneként most a Siklósi Várba érkezett az ország legnagyobb Reneszánsz Panoptikum kiállítása, amely Mátyás uralkodásának 30 évét öleli fel. Most egyébként határon túlról érkezett, a nagyváradi várban négy évig volt látható. Palotás Erika, a kiállítás tulajdonosa elmondta, a tárlat a 2008-as reneszánsz évére készült, azóta már hét magyarországi helyszínen bemutatták, több százezren láthatták, de ezeddig ilyen szép és autentikus befogadó helyszíne még nem volt, mint a Siklósi Vár.  

Kiemelte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ jóvoltából – akik szintén ebben a témában készítettek egy kiállítási anyagot Csillagok és csillagképek Mátyás korában címmel – Nagyváradra kölcsön kaptak egy anyagot, amelyet Siklósra is magukkal hozhattak, s ezt nagyon köszönik az intézménynek.

A kiállítás 30 figurából, illetve öt enteriőrből áll, ügyelve arra, hogy ne lehessenek olyanok benne, akik nem éltek egy időben, Mátyás korában. A fő jelenet a lakoma asztal, de megjelenítik a fekete sereget, a humanizmus-vallástudományt, és zene-szerelem és a középkori diplomáciát, valamint az igazságszolgáltatást is. Leonardo da Vinci is látható a kiállításon, bár ő soha nem találkozott Mátyás királlyal, az írásaiban megemlékezett az uralkodó mecénás szerepéről. 

A kiállítás megnyitóján Szentgyörgyváry Péter várkapitány elmondta, amikor 2017-ben elkezdett itt dolgozni, már akkor felfedezte ezt a kiállítást, és nagyon szerette volna, hogy a siklósi várba is eljusson. 

Riegl Gábor polgármester úgy fogalmazott, hogy ez egy egyéves időtávra tervezett kiállítás egy egyedülálló helyszínre került.

– Olyan új helyszíneket próbálunk meg tartalommal megtölteni itt a várban, amelyek sok-sok, éven vagy évtizedeken át üresen álltak. És mivel ez a kiállítás 2023-ban az utolsó kiállításunk, úgy ez vezeti át a siklósi várat 2024-be

 – mondta. 

A kiállítás interaktív, több játékkal gazdagított, illetve az információs táblákról sok hasznos információ is megtudható Mátyás uralkodásának idejéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában