Az utolsó vetített alkotás

2024.01.20. 10:00

Egymás kárára szőnek terveket: azt hiszik, hogy ezáltal jövőjük megoldódik

A Tarr Béla Retrospektív sorozat keretében az utolsó vetített film a rendezőtől a Sátántangó, amelyet a pécsi Apolló Mozi január 20-án, délután fél 2-kor vetít, egyetlen alkalommal, két szünettel.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: CravenA

A film főhősei mindenfajta hasznos termelésből kikapcsolt mezőgazdasági géptelepen élnek. Megszűnt számukra minden érték, és lassan ők is az enyészet részévé válnak. Ezekben a személyekben egyetlen vágy töri meg a mindent megsemmisítő elhagyatottság érzését: az egyre erősebben jelentkező menekülés vágya. A főhősök terveket szőnek, természetesen egymás kárára, és abba az illúzióba ringatják magukat, hogy saját jövőjük megoldódik, hogyha kibabrálnak vagy becsapják a másikat. Ezek az emberek azonban önbizalomhiányban szenvednek, és még ezeket az aljas terveket sem tudják végrehajtani. A valóság az, hogy mindannyian egy messiásra várnak, arra, aki kivezeti őket ezekből a nyomorult hétköznapokból, megmenti őket ebből a mindent elnyelő esőzuhatagból és sártengerből.

Az alkotás, amely Krasznahorkai László könyvén alapszik, maratoni hosszúságú – 7 óra 30 perc –, nem hiába két szünettel vetíti az Apolló Mozi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában