Sejtelmes világ

2024.01.01. 13:20

Misztikus élményben lehet részünk januárban az ókeresztény temetőnél

Éjszakai tárlat megtekintésre hívják az érdeklődőket a Cella Septichora Látogatóközpontba január 2-án, délután 5 órai kezdettel.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

A szervezők egy fejlámpás sétát szerveztek, hogy a részt vevők felfedezhessék a kivilágítatlan pécsi ókeresztény temető föld alatti labirintusát.  

A Cella Septichora az ókeresztény temető eddig ismert legnagyobb épülete, amely először 1927-ben került elő, de csak Gosztonyi Gyula mérte fel és tárta fel részlegesen 1938-40-ben, a végleges, teljes régészeti kutatásra és feltárásra pedig csak 2005-2006-ban került sor.  

Mint említettem ez az épület Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetőjének része, ami 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az egész leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti az akkor élt emberek temetkezési építészetét és művészetet.  

Január 2-án sötétben, lámpással felszerelkezve szemlélhetik meg az érdeklődők ezt a temetőt, ami feltárja az ókori sírkamrák sejtelmes világát, és egy misztikus élményben részesítő a részt vevőket.  

További információ olvasható az éjszakai bejárás Facebook-eseményénél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában