Mindenhol ott vannak az okostelefonok

2024.02.01. 12:30

A véres orosz iskolai lövöldözést is megörökítették a fiatalok

A Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál programfilmjeiből a pécsi Apolló Mozi is vetít jó pár alkotást február 1. és 4. között. Az első műsorra tűzött alkotás címe a Kiáltvány a gyerekekért, amelyet február elsején délután fél 6-kor vetítenek.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: panitanphoto

Ez az orosz dokumentumfilm olyan videókból készült, amelyeket a 21. században született, Oroszországban élő tinédzserek forgattak és osztottak meg az interneten. Felvételeik megörökítették reggeli készülődésüket, iskolába érkezésüket, ártatlan csevegéseiket, de vannak olyan videók is, amelyeken a tömeges evakuálások láthatók, vagy éppen az orosz iskolai ámokfutás 2022-ből. Bizarr, de ezeknél a gyerekeknél mindig ott van az okostelefonjuk, és mindent dokumentálnak. Azt is – ahogyan a filmleírásában fogalmaznak – , hogy a mindent elárasztó embertelenség következményeként azok, akik csak a minap lettek ártatlan áldozatai egy tanár, a család vagy az állam erőszakos cselekedeteinek, gyorsan alkalmazkodnak, és holnapra már megtanulják továbbvinni a kegyetlenséget.

A filmet Angie Vinchito készítette, aki egyetlen, az alkotásba bekerült videórészlethez sem fűz magyarázatot, nincs narráció és kontextus sem, csak váltogatják egymást a felvételek, és rengeteg témát felvet, mégis kerek egész történetet kapunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában