Busójárás

2024.02.11. 20:34

Az esős idő ellenére is rengetegen űzték a telet vasárnap Mohácson (galéria és videó)

Számok ugyan természetesen még nincsenek, de talán nem is az a lényeg, pontosan hányan voltak vasárnap Mohácson, sokkal inkább az, hogy a busójárás ezúttal is rengeteg érdeklődőt vonzott, a szomorkás, időnként esős időjárás ellenére.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Löffler Péter

Vasárnap reggel bizony nagyon sokan kémlelték az eget Mohácson, s másutt is, ahonnan útra kelni készülődtek a busójárásra: esik, nem esik? Az időjárás aztán egész nap szomorkás maradt, az eső is többször csepergett, néha egy picit jobban is eleredt, mindez azonban senkinek sem szegte a kedvét.

Különösen nem a busókét, akiknek a havas-jeges idő sem okozna főfájást, nemhogy némi eső. S persze a látogatókat sem tartotta vissza az időjárás, ezen a vasárnap is rengetegen érkeztek Mohácsra.

Már szombaton is annyian voltak a mohácsi utcákon, mint régebben egy-egy vasárnap, farsangvasárnap pedig egész egyszerűen megtelt a város. A Sokac-révben, a busók csónakos átkelésekor már sok ezren szorongtak a Duna-parton. Aztán az emberek megindultak vissza, a belváros felé, a főutca két oldalán több tízezren álltak sorfalat, amikor elkezdődött a felvonulás. A tömegben ekkor már mozdulni is alig lehetett, annyian voltak kíváncsiak a menetre.

 

A busócsoportok ezúttal is kitettek magukért, látszott a készülődés eredménye. A felvonulóknak hosszú időbe telt, mire utat törtek maguknak, több mint egy óra alatt értek a csoportok a Széchenyi-térre, ahol megkezdődött a szabad farsangolás. A felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsátották a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtották a főtéren álló hatalmas máglyát, majd a mulatság még biztosan nagyon sokáig folytatódott.

Farsangvasárnap Mohácson lapunk értesülései szerint rendkívüli esemény nem történt, a hatóságoknak szerencsére nem volt különösebb tennivalójuk a rutinfeladataikon kívül, persze ez utóbbi sem volt éppen könnyű, hiszen valóban hatalmas tömeg lepte el a várost.

Mindazonáltal a busójárásnak még nincs vége: hétfőn délután egy órakor a Sokac-körben megkoszorúzzák Kersics Anka emléktábláját, majd következik a busók hagyományos házról-házra járása a Kóló téren és a környező utcákban. 

Húshagyókedden még egyszer benépesül a belváros. Ez a nap eredetileg egyébként a busójárás legmozgalmasabb napja volt: a máglya körül táborozva elfogyasztották a busók az előző nap során kapott élelmeket a rokonokkal, ismerősökkel, majd a duda, tambura hangjára kifulladásig járták a kólót. S ez az a nap, amit a mohácsiak talán még mindig a legjobban várnak, hiszen jóval bensőségesebb, családiasabb hangulatú, mint a farsangvasárnap, persze akkor is szívesen látják a vendégeket. A maszkások délután kettőtől gyülekeznek majd a Kóló téren, három órakor a megszokott útvonalon elindulnak a főtérre. A máglyát, rajta a telet jelképező koporsóval fél hatkor gyújtják meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában