Bosszútörténet Tarantino módra tálalva

2024.02.23. 11:00

Semmi sem az, aminek látszik ebben az abszurd jelenetekkel megspékelt JESZ darabban

Legyen szó bármilyen régen íródott darabról, regényről, mondanivalóját rá lehet húzni a jelenre. Úgy érzem, hogy a világ ilyen téren nem változott, és a már unalomszámba emlegetett szállóigék, amelyek némelyikéről már nem tudni, hogy ki is mondta először, mindig igazak maradnak. Ezt támasztja alá Heinrich von Kleist műve, A Schroffenstein család is, ami a 19. század elején íródott, és több mint egy bosszútörténet.

Czeczon Enikő

Fotó: SIMARAFOTO

Kleist drámájából készült el a Janus Egyetemi Színház darabja is, amelyet volt lehetőségem február 20-án megnézni, és mint mindig, most sem csalódtam. És egy bosszútörténet nem is lehetne ennél jobban tálalva.

bosszú
A bosszú került fókuszba az előadás során
Fotó: SIMARAFOTO / Forrás: JESZ

A történetben adott a címszereplő család, amelynek két ága, a warwandi és a rossitzi régebben örökösödési szerződést kötött, amely azt foglalta magába, hogy ha az egyik ág kihal, akkor minden tulajdon a másik ágra száll. És hát micsoda véletlen egybeesés, de Warwandban is gyászolják a pár hónapja elhalálozott gyermeket, Rossitzban pedig épp most temetik a legkisebb családtagot, akit az erdőben találtak halva megfosztva a kisujjaitól. És persze, hogy mindkét család a másikat gyanúsítja, ezért pedig az apák a bosszú mellett döntenek, miközben a két életben maradt fiatal egymásba szeret.  

Kleist nem aprózta el a dolgot. Egyszerre igyekszik elmesélni egy bosszútörténetet, egy tragédiát, de megidézi Shakespeare-t is, miközben lovagdrámát és egy bohózatot is kapunk. És mennyire jó, hogy ennyi minden van ebben a történetben, mert tökéletes alapanyag a mindig különleges és maradandó előadásokat színpadra állító JESZ számára. És hát, amit a társulat darabja ad, az hihetetlen. 

Bosszútörténet Tarantino módra

Érezzük a történetben rejlő feszültséget, de ahogyan az egyik Facebook posztban is írták, ez egy mémet romantika Tarantinós áthallásokkal, és ezzel nem is tudok vitába szállni, de nem is akarok, mert Tarantino a kedvenc rendezőim között van. Így hiába hal meg néhány szereplő, a közönség mégis kacag, mert annyi abszurd dolog tárul a nézők elé, hogy még ha akarnánk, se tudnánk visszafogni a nevetést.

A darab sok szereplőt megmozgat, így nem meglepő, hogy bizonyos karaktereket összemosott a rendező. Zseniálisan abszolválták ezt a feladatot, de meg kell említeni azt is, hogy egy pontnál még a nézők is szereplőkké válnak, illetve az egyik karakter pedig úgymond nézővé lesz, hogy aztán újra visszatérjen szerepébe, ami nagy színészi teljesítményt kíván. 

És hogy mi Heinrich von Kleist A Schroffenstein család darabjára ráhúzható kulcsmondat, amit gyakran emlegetünk mi magunk is? 

Semmi sem az, aminek látszik.

A darabot rendezte Dohy Balázs, játszák György Zoltán Dávid, Hollósi Orsolya, Popa Máté, Farkas B. Szabina, Somogyi Bianka, Szabó Márk József, Nagy Henrik, Fazekas János.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában