Nem munka, szenvedély is

2024.02.28. 12:32

A grafikus szakma véletlenül csöppent az életébe

A közösségi média felületeket görgetve, legyen szó a Facebookról, a TikTok-ról vagy éppen az Instagramról, csodás alkotásokba bukkanhatunk. Az egyik ilyen böngészésem közben bukkantam rá Gerst Pannára, aki jelenleg grafikusként dolgozik és mint kiderült ő tervezte Fritsi Péter komlói író két regényének borítóját. Pannával beszélgettünk a grafikus szakmáról, annak előnyeiről, nehézségeiről és a mesterséges intelligenciáról is.

Czeczon Enikő

Kinek volt gyerekként emlékkönyve? Biztos vagyok benne, hogy sokunknak, köztük a grafikus szakmát művelő Pannának is, aki szüleinek is odaadta, édesapja pedig másodpercek alatt rajzolt bele egy tájképet.

grafikus
Üzent a jövő grafikusainak: ne adják fel!

– Imádtam ezt a képet. Akkor el se hittem, hogy lehet ilyet úgy, hogy nem valamiről másolsz. Ez volt az első igazán meghatározó élményem a rajzolás területén – mesélte Panna. – Egyébként megpróbáltam ezt a rajzot párszor lemásolni, bár nem sikerültek túl jól.
 

A véletlennek köszönhető, hogy grafikus lett
 

A művészetnek nagyon sok ága és fajtája van, és a jelenleg grafikusként dolgozó Panna nagyon sok mindenben kipróbálta magát: gyöngyállat hímzésben, origamiban, üvegfestésben.. Majd egy kis időre Budapest lett az otthona, de a szíve végül visszahúzta a baranyai térségbe, ahol aztán a Pécsi Tudományegyetemen tanult kerámia tervezést, de ez nem az a terület volt, ami igazán vonzotta. Aztán egészen véletlenül belecsöppent az életébe a grafika, de mint minden szakmának, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai.

– Előnynek nevezhetjük talán azt, hogy ez nem egy olyan munka, ami azzal jár, hogy be kell menni egy gyárba, és a szalag mellett állva kell dolgozni. Aki grafikusként vagy illusztrátorként dolgozik, annak általában ez nemcsak egy munka, hanem szenvedély is – mondta Panna. 

– Viszont eljutni odáig, hogy ebben dolgozz, főleg, ha cégnél szeretne elhelyezkedni az ember, az nem könnyű. Az meg még nehezebb, ha magánvállalkozásba akar vágni az ember, mert ahhoz nagyon jónak kell lenni önmarketingben.

Beszélgetésünk során muszáj volt megemlítenem a mesterséges intelligencia térhódítását, és megkérdezni azt, hogy ez mennyire nehezíti meg a munkát:

– Az MI jelenleg segítségként van jelen a grafikusok életében, de a kérdés folyton ott lebeg szerintem mindenki előtt, hogy "Mikor fog leváltani engem?" és ez ijesztő. Persze, mi látjuk egy-egy témában az egyediséget, míg az MI nem, de vajon az embereknek fontos lesz ez?

Pannának Instagramon két oldala van. Az egyik a @nyuszislany, amelyet akkor hozott létre, amikor volt egy nyuszija. Aztán amikor hét év múlva el kellett altatni szeretett kedvencét elkezdett írni egy nyuszis mesét, és ezután kezdett el szép lassan az oldalon is látható képeket rajzolni, ami egyfajta kikapcsolódás is számára. A másik oldalán – @gerstpanni – pedig borítóterveket láthatunk, köztük a Fritsi Péter regényeihez készülteket:

– Szerencsésnek mondhatom magam, hogy még frissen, melegen olvashattam Peti írásait, aki megkérdezte, hogy nem terveznék-e A székkészítő regényéhez borítót. És terveztem is, majd ugyanez történt a Szemét dolgok című könyvénél is 

– mesélte Panna. – Az oldalon található többi borító pedig csak egyfajta gyakorlás. Nagyon tetszik az illusztráció világának borítótervező része.

Beszélgetésünk végén pedig arról beszélgettünk, hogy mit tanácsolna azoknak, akiket vonz a rajzolás, és a grafikai pálya:

– Hogyha belevágnak, akkor ne hagyják abba. Ez egy olyan dolog, amit folyamatosan fejleszteni kell, és számos pofont kaphatunk az úton, de nem szabad feladni, ha ez az, amit igazán szeretünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában