Évtizedek óta küzd

2024.02.03. 10:30

Halálos fenyegetésekkel is szembe kellett már néznie a riporternek

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál utolsó előtti napján, azaz február 3-án a pécsi Apolló Moziban az Amíg még nézhetjük című alkotást is vetítik délután fél 6-kor.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mr.Music

Az angol dokumentumfilm felnyitja a szemeket arra, hogy a tényeken alapuló televíziós újságírásnak világszerte rettenetes nehézségekkel kell megküzdenie. Az alkotásban megismerjük Ravish Kumart. Az indiai NDTV riportere évtizedek óta a függetlenség és a felelős tájékoztatás normáinak betartására törekszik, aki egyszer azt mondta: „Az a dolgunk, hogy a hatalmon lévőknek a legkeményebb kérdéseket tegyük fel”. A riporternek minden nap új nehézségekkel kell szembenéznie rendíthetetlensége miatt: költségvetési megszorításokkal, kollégái távozásával, rejtélyes akadályokkal, sőt halálos fenyegetésekkel. Ő maga és a tévéállomás is küzd, hogy felvegyék a versenyt az olyan csatornák növekvő népszerűségével, amelyek a valós hírek helyett az ellenfeleiket leordító, vakbuzgó, demagóg alkalmazottakra építenek. Az alkotás ugyan Indiában készült, de a hiteles, tényeken alapuló információkat meghamisító tájékoztatás Oroszországról és az USA-ról mindenkor és mindenhol jelen lehet. A filmben dokumentált valóság messze túlmutat a legrémisztőbb jóslatokon is. 

A dokumentumfilm direktora Vinay Shukla az indiai dokumentumfilmes élet egyik vezető alakja, akinek 2016-os debütáló egészestés alkotása egy valós eseményeket feldolgozó politikai thriller volt, amely nagy nemzetközi elismerésben részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában