Lenyűgöző világ

2024.02.11. 21:45

Halálos küldetésbe keveredik két számkivetett, miközben tiltott vonzalom alakul ki közöttük

Borító alapján nem szép dolog megítélni egy könyv tartalmát, de azért valamiért mégis jobb érzés olyan kötetet olvasni, ami nem csak belsőleg, hanem külsőleg is gyönyörű. És milyen jó, hogy ez a két dolog teljes mértékben érvényesül a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent Tükör a felhőkön túlra című könyvre, melynek szerzője Eszes Rita.

Czeczon Enikő

Már jó ideje követem az írónő munkásságát, valamint közösségi oldalait. A 2021-es esztendőben elindított Facebook oldalán egy olyan sorozatot, amelyet a #szörnyszerda hastaggel látott el. Ezen posztokban japán jókaiokat a japán folklórban fellelhető természetfölötti teremtmények és róluk szóló legendákat oszt meg az olvasókkal. Ennek a sorozatnak a legkedveltebb lényeiből született meg ez a 2023-ban megjelent könyv, amely egyszerűen lenyűgözött.  

A könyv hivatalos leírása szerint Japánban járunk az 1600-as évek vége felé. A határok lezárva, a császár túszként él saját palotájában, a hatalom valódi gyakorlója a sógun. Az árva Szorana mindent, amit tud, az őt befogadó nindzsáktól tanult, ám mivel hófehér külsejével feltűnő jelenség, talán sosem válhat a láthatatlanság mesterévé. Ő azonban még ennél is többről álmodik: a szamurájok kasztjához szeretne tartozni, és valami fontosat tenni jelentéktelen életében. 

A kötet másik főhőse Renmu egy alakváltó nyestkutya, egy megkeseredett varázstanuki, aki megtanulta, hogy az emberekkel pusztán üzleti kapcsolatokat ápoljon: mellettük él, de sosem velük. Napról napra éli az életét, kergeti a gyönyöröket, és semmit nem akar kevésbé, mint valami jelentős dolog részesévé válni. 

E két szereplő találkozik, hogy aztán alkut kössenek, és végre hajtsanak egy küldetést. De a kaland, amibe belevágnak mindkettejük életét felforgatja. Miközben halálos szörnyek elől menekülnek, szenvedélyes és tiltott vonzalom alakul a két számkivetett között – azonban senki és semmi nem az, akinek vagy aminek eleinte látszik. 

Nálunk a családban mindannyian szeretjük az ázsiai alkotásokat, de minden Japánnal kezdődött igazából, hiszen az animék meghódítottak minket gyerekként, főleg, hogy a Minimax után volt lehetőség több ilyet is nézni, bár azok szinkronosak voltak, és mi jobban kedveltük eredeti nyelven nézni magyar felirattal. És egyre inkább elkezdett minket érdekelni ennek az országnak a kultúrája, történelme, így mindig öröm, hogyha olyan alkotást olvasok vagy látok, amely betekintést nyújt például a folklórba. És meg kell vallani, hogy Japán néphiedelme igen színes és érdekes. És Eszes Rita olyan módon tud belevonni ebbe legújabb kötetében, hogy lehetetlen letenni.

Viszont nem csak emiatt érdemes kézbe venni az írónő regényét, hanem azért is, mert rendkívül érzelmes. Már az elején tudjuk, hogy ez a történet nem csak a küldetésről fog szólni, a főszereplőink között már rögtön ott van az a bizonyos szikra, ami egészen a történet végéig kitart. És ami igazán tetszett, hogy a karaktereink szépen lassan fejlődnek, és a váltott szemszög miatt mindkettejük érzelmi világába beláthatunk. 

És amikor elérünk a tetőpontra, és mindenre fény derül, mert végig tudjuk, hogy semmi sem az, aminek látszik, elszorul a szívünk, és elerednek a könnyeink. 

Egy szóval: imádtam. 

Eszes Rita: Tükör a felhőkön túlra
fantasy, new adult
Könyvmolyképző Kiadó - Zafír pöttyös könyvek
2023

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában