Nagyon bizakodó

2024.02.17. 11:30

A Pécsi Harmadik Színház új, reményteli ügyvezetője, László Csaba esténként jegyet szedni is beáll

A Pécsi Harmadik Színház új ügyvezető igazgatójául február 8-ától László Csabát nevezte ki Moravetz Levente. A színházhoz sok szállal kötődő művész, ahogy fogalmazott, „hivatalból bizakodó”: a teátrum működését illető kihívásokat szeretné egyre szélesebb kört megszólító, szórakoztató, ugyanakkor színvonalas előadások műsorra tűzésével orvosolni.

Mohay Réka

László Csaba már az 1990-es években megfordult a Pécsi Harmadik Színház színpadán, első itteni szerepét 2005-ben kapta Vincze Jánostól, 2013 óta pedig a játék mellett közönségszervezőként dolgozott a teátrumban.

László Csaba
László Csaba a Pécsi Harmadik Színház új ügyvezetője
Fotó: Laufer László

– Moravetz Levente már korábban is felvetette a kérdést, vállalnám-e a vezetést, amire rögtön nemet mondtam… Hosszasan beszélgettünk és fokozatosan megcáfolta az ellenérveimet

 – emlékezett vissza a kinevezés hátterére László Csaba, aki végül erős elkötelezettséggel felvértezve vette át Vincze Jánostól a stafétabotot idén februártól.

– Nem tagadom, nehéz helyzetben vagyunk, ahol elengedhetetlenül szükségünk lesz a mecenatúrára. De hivatalból bizakodó is vagyok, és nem csak az új cím miatt, hanem az itt dolgozók rendkívül pozitív hozzáállása miatt. Most már felelősséggel tartozom irántuk is, és minden erővel azon leszünk, hogy jó irányba haladjanak a dolgok. Rengetegen szurkolnak a megmaradásunkért, amit szeretnénk meghálálni a közönségnek – hangsúlyozta.

– Piaci alapokra kell helyeznünk a működésünket, olyan módon, hogy ugyanakkor önazonosak is tudjunk maradni. Azt látom, az elmúlt évek nehézségei miatt a közönség most inkább szórakozni kíván a színházban, amihez a Pécsi Harmadik Színház előadásai is fontos, hogy illeszkedjenek. De nagyon kell vigyázni, hogy a vígjátékokban is megtartsuk a minőséget. Ezt a két irányt próbáljuk most ötvözni. Szeretnénk, ha könnyedén működő színház lennénk, nem egy görcsösen az életünkért küzdő csapat

 – fogalmazta meg elképzeléseit László Csaba.

Az új ügyvezető mellesleg az esti előadások előtt beáll jegyet szedni, s elmondása alapján mostanában úgy telnek a napjai, hogy reggel kilenc tájban nyit a színházban, ahol előadásnapokon este tíz–fél tizenegykor ő is zárja az épületet.

Hogy miként látja a Pécsi Harmadik Színház célcsoportját? László Csabát erről is kérdeztük.

– A tervem az, hogy, amint a társasjátékok dobozán szerepel, 9-99 évig ajánlott, így nálunk is minden korosztály megtalálja a számára értékes produkciót. Vannak gyerekeknek készült előadásaink, zenés, prózai, könnyedebb és kortárs darabjaink egyaránt

 – hangsúlyozta.

Mindig visszatalált a színházhoz

László Csaba már gyerekként elhatározta, színész lesz, kamaszként Pozsgai Zsoltnál kezdett diákszínjátszóként. Egy évig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színészképző stúdiójában tanult, majd játszott is évekig a társulatban. Dolgozott televíziónál is, de a színház mindig visszahúzta.

– Mindig, amikor úgy gondoltam, elhagyom a színházi pályát, valami visszakanyarított. Lassan megbékéltem azzal, hogy számomra ez az út talán kanyargósabb lesz, mint képzeltem. Magával ragadott, hogy a színpadon több személyiséget, mindig más oldalamat élhetem meg. Ez, a felnőtt mese létrehozásának folyamata, az ezzel járó izgalom, valamint a színházi barátaim, a hozzájuk való kötődés nem engedett letérni erről az útról

 – összegzett eddigi pályájára visszatekintve László Csaba.

A színész-ügyvezetővel készült interjúnkat teljes hosszában hamarosan meghallgathatják a Bama.hu podcast csatornáján.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában