Időutazásra invitálnak

2024.03.01. 11:30

Ne maradj le! Új fesztivál indul Szentlőrincen, ahol igazi időutazás vár

Életre kel a múlt Szentlőrincen pünkösdhétfőn. A Brantner-Koncz Múzeumot működtető alapítvány hagyományőrző fesztivált szervez, amely visszarepít az időben több évszázadot. A térség több települését megmozgató, hagyományteremtő céllal induló Mózsa-parti vidámvásár a szolgabíró ajánlásával várja az érdeklődőket, a helyszínen jósnő, panasz meghallgatás és lacikonyha sem marad el.

Mohay Réka

A hagyományőrző vásári program az egész térséget megmozgatja majd május 20-án, pünkösdhétfőn. 

hagyományőrző
Hagyományőrző fotó: Brantner-Koncz múzeum beltere látható két látogatóval

– Azt szeretnénk, ha nem csak Szentlőrinc jelenne meg, hanem több környező község is. Szeretnénk ezzel feleleveníteni azokat az időket, amikor még nagyobb együttműködés zajlott települések között. Többen már vissza is jeleztek, hogy részt kívánnak venni, például Hetvehely, Csonkamindszent, Királyegyháza, Bicsérd, további a helyi nemzetiségi közösségek is bekapcsolódnak majd, többen hagyományőrző kosztümökben, régi szokások felelevenítésével. Szeretnénk bemutatni, milyen volt az élet a térségben 150-200 évvel ezelőtt. A Brantner-Koncz Múzeum egyik névadója, dr. Koncz Miklós, egykori főszolgabíró kiemelkedő társasági életet élt, a fesztivál így az ő emléke előtt is tiszteleg. Úgy gondolom, kötelességünk is a hagyományokat továbbvinni

 – számolt be a szervező, Győrvári Márk.

Régi mesterségek a hagyományőrző fesztiválon

A Mózsa-parti vidámvásár során, melynek elnevezése a szentlőrinci vízfolyásra utal, a látogatók megismerkedhetnek a régi, 19. századi, azonban gyökereikben a reneszánsz és a középkor idejébe visszanyúló mesterségekkel, mint például a kenderből font cérna készítésével vagy a kukorica morzsolásával. Ez utóbbihoz a múzeum tulajdonában lévő, igen régi, tekerős gép segítségünkre lesz a kézi morzsolás mellett, igazi fonó-beli hangulatot teremtve. A gyermekeknek a régi hagyományokhoz híven játékokat is készíthetnek a kukoricacsutkából. 

Hagyományos ételeket kóstolhatnak a vendégek

A múzeumban található receptkönyvek több mint 150 évvel ezelőtti fogások elkészítésének fortélyait őrzik, így az ezek alapján készített ételek kóstolója lesz a fesztivál egyik különleges attrakciója. A látogatók megtapasztalhatják, milyenek voltak az ízek 150 évvel ezelőtt. A programra érkezőket lacikonyha is várja majd.

Királyegyházán egyébként hasonló ötlet alapján 2022-ben már zajlott egy nagy sikerű hagyományőrző fesztivál, ott a reneszánsz kort elevenítették fel, szintén régi mesterségek bemutatásával és korhű öltözetek segítségével.

Régi vásári szokások és a főszolgabíró is megjelenik

– A régi időkben kétféle vásárt tartottak, az egyik kifejezetten csak az adásvételre helyezte a hangsúlyt, a másik volt a vidámvásár, ahol a gyerekek és felnőttek számára vidám műsorokkal, attrakciókkal készültek, mi ez utóbbit elevenítjük fel 

– mondta Győrvári Márk. 

– A települések már elkezdték felkutatni régi vásári, búcsús szokásaikat, amelyeket majd fel kívánnak eleveníteni. E kutatások igen hasznosak lesznek, és hozzájárulhatnak a hagyományok újra felfedezéséhez.

Működik majd jósda is, valamint megjelenik a főszolgabíró, aki korabeli szabályrendeleteket hirdet ki. Ezek valós rendeletek, amelyek az elmúlt évszázadokban születtek, és a mai kor emberének érdekes és humoros pillanatokat ígér. Mindemellett a főszolgabíró a lakosság panaszait is meghallgatja majd a panasznap során.

A fesztivál tervezői remélik, hogy a Mózsa-parti vidámvásár hagyományt teremt majd és a jövőben rendszeresen megrendezik majd Szentlőrinc térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában