Múltidéző

2024.04.14. 07:00

Kincsesbánya keletről: korát megelőzte Kis Varga István egyesülete (galéria)

A kulturális szférában dolgozva sokat hallottam akkori kollégáktól azokról az időkről, amikor a művelődési házak száma jóval több volt, mint manapság.

Bama.hu

Fotó: Laufer László

Szinte megszokott volt az, hogy egy településrészen több művelődési ház is volt. Ők biztosítottak közvetlenül a helyieknek életteret tudásuk kibontakozására, kiváló közösséget tudtak kovácsolni, a legnagyobb ereje a rézfúvós bányászzenekaroknak volt.

Ám voltak olyan komoly kezdeményezések, amik túlmutattak egy művelődési ház feladatain. Az Origó Kulturális Egyesületet vezető Kis Varga István több lábon állva lendítette be Pécs keleti részének életét, de munkássága igazi értéket képviselt a város egészére nézve.

Az irodalmi esteket rendszeresen nagy érdeklődés övezte, a Pécsen élő és alkotó Tüskés Tibor többször emelte az alkalmak színvonalát, de a szervezett koncertekre is rendre megtelt a közösségi tér. Origó Divatstúdió néven divatbemutatókat szerveztek, országos hírű manökent is adott az országnak Kis Hegedüs Réka személyében. Autószalon is üzemelt egy ideig, francia gépjárművekkel foglalkoztak, később márkaszerviz is rendelkezésre állt.

Manapság a név megváltozott, de továbbra is Kis Varga István vezeti. Pécs-Baranyai Origó-Ház Egyesület néven működik a szervezet 2000 óta, céljuk viszont továbbra is az, hogy Pécs keleti részéről értéket teremtsenek a városrész lakói számára. Igyekeznek minden korosztálynak megfelelő előadásokkal előrukkolni, rendszeres művészeti eseményekkel jelentkeznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában