Egész napos program

2024.04.10. 13:40

Egy vers vagy egy idézet verseskötetet ér a magyar költészet napján a könyvtárban

Április 11. egy jelentős dátum a magyar emberek és a költészetet kedvelők számára, hiszen ez a nap József Attila születésnapja, és 1964 óta, azaz immáron hatvan éve a magyar költészet napja is. Ezen jeles alkalomra pedig a Csorba Győző Könyvtár több eseménnyel is készül, amelyek főszereplője a vers lesz.

Czeczon Enikő

Forrás: Csorba Győző Könyvtár - Pécs

Mai napig emlékszem, hogy mint irodalom és költészet kedvelő személy örömmel vettem részt az április 11-ei eseményeken, de talán a kedvencem az volt, amikor verssel fizethettem egy kávéért, amit így még nagyobb szeretettel fogyasztottam el egy kellemes kötet társaságában. Ugyan most nem kávé, de talán egy sokkalta jobb kezdeményezést indít ezen a napon a CSGYK, amelynek keretében egy verseskötettel lehetünk gazdagabbak.  

Vers
Vers - nem szabad, hogy kihalljanak a világból
Fotó: ViDI Studio

Verssel egy verseskötettel gazdagodhatunk

Délelőtt 10 és délután 2 óra között a Tudásközpont északi bejáratánál újra megnyílik a könyvtár óriás könyve, amelybe az olvasók beleragaszthatják kedvenc idézeteiket, verseiket, amiért cserébe a Retro könyvvásár állományából kiválogatott verseskötetek közül lehet majd választani, illetve egy könyvjelző is jár a kötet mellé, amelyeken a könyvtárosok kedvenc versei olvashatók.  

Mindemellett délután 2 órakor a Körbirodalom Gyermekkönyvtár szavalóversenyének első része kezdődik meg a korábban nevezett diákok részvételével a Tudásközpont konferenciatermében, és az élvezetek tovább folytatódnak délután fél 6-kor, hiszen megtartják a Bertók-pódium - Költészet napja a Prae Kiadóval című eseményt szintén a konferenciateremben.  

Az április 11-ei esemény vendégei között lesz Balogh Endre, a Prae Kiadó vezetője, akivel megvitatják a költészet és a verseskötet-kiadás dolgait, valamint az ő segítségével bemutatják Kabai Lóránt “el sem kezdett versek” című posztumosz verses kötetét. 

A pódium keretében érkezik Pécsre Láng Orsolya, aki a Bertók László Költészeti díj első kitüntetettje, aki harmadik, frissen megjelent Ház délután című verseskötetéből ad ízelítőt, továbbá Német Gábor, aki Lebegő arborétum című verseskötetét mutatja be, valamint Jakobovits Kitti tanácsadó-szakpszichológus, aki a költészet terápiás alkalmazásáról fog beszélni.  

A Bertók-pódium költészet napi eseményének házigazdája pedig Mohácsi Balázs költő és kritikus lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában