Mementó

2024.05.25. 15:00

Kiállítás, tabló is emlékeztet a holokausztra

Július 5 -én, pénteken 16 órakor négy, Pécshez kötődő, Auschwitzban mártírhalált halt festőművész - Károly Ernő, Kellermann Emil, Király Lajos és Roder Judit - alkotásaiból nyíló kiállítással veszi kezdetét a Pécs 1944-2024 címet viselő rendezvénysorozat, amely a holokauszt emlékév keretében rendezett megemlékezés a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 80. évfordulójára. A kiállításnak a Múzeum Galéria ad otthont. 

Wald Kata

A tárlat megnyitóját követően 18 órakor a "Híreveszett” pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére, értékelésére kerül sor, a díjnyertes pályaművek bemutatásával egybekötve. 

A nyitónap programja 18.20-kor a emléktablók avatásával folytatódik, a Pécsi Zsidó Hitközség épületében: a Pécsi Zsidó Hitközség SOA-t megjárt tagjairól, Weisz Zsuzsa néniről és a Szekeres családról készült emléktabló, valamint dr. Perls Árminról, a tudós rabbiról készült tabló bemutatására kerül sor, aki 1889-től negyedszázados pécsi munkássága során csodálatos alkotóképességével élénk lendületet adott a hitéletnek és a hitközség minden intézményének.
Másnap, július 6-án 11 órától  "Ezért sírok én" címmel tudományos konferenciát tartanak a Pécsi Városháza dísztermében, 19 órakor pedig a Hagyaték című, előzetes regisztrációhoz kötött színházi előadást tekinthetik meg az érdeklődők a Művészetek Házában. 

Július 7-én 10 órakor kegyeleti megemlékezést és koszorúzást tartanak a Pécsi Zsidó Temetőben a Mártírok Emlékművénél, illetve az egykori gettó falán elhelyezett emléktáblánál, a Mártírok útja 42-nél. 
A Zsinagógában a gyászistentisztelet követően 12.30-tól „Az én holokausztom” címmel a Holokausztban elhurcoltak, azok leszármazottainak történeteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában