Emlékezés

2024.06.18. 08:20

A holokausztról is könyvet írt szerző érkezik Pécsre

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központja új, gondolatébresztő előadásra hívja a pécsi közönséget.

Mohay Réka

Az előadás a „Családi emlékezet - nemzeti emlékezet” címet kapta. Az eseményen Petri-Lukács Ádám közíró, tanácsadó és szerkesztő tart előadást a családi történetek és a nemzeti emlékezet kapcsolatáról, június 18-án, kedden 17 órától.

Az előadás központi témája, hogy miként hatnak ránk a családi történeteink, milyen reflexek, bevésődések és szokások hagyományozódnak nemzedékről nemzedékre. Petri-Lukács Ádám bemutatja, hogyan válhat saját családunk története a nemzeti emlékezet fundamentumává is.

Az előadó a frissen megjelent SOA 80 című, az MCC Press kiadásában napvilágot látott kötet szerzője is. A könyv a holokauszt 80. évfordulójára emlékezik, bemutatva olyan magyar költők, írók és képzőművészek életét és munkásságát, akik a holokauszt áldozatai lettek. A kötet további részeiben a holokauszt budapesti túlélői osztják meg tapasztalataikat, majd a magyar irodalom négy kiemelkedő művével zárul.

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozza a könyv mottója is: „És mondd el fiaidnak”, amely Kertész Imre szavaival is összecseng: „Ha a Holocaust mára kultúrát teremtett – mint ahogyan ez tagadhatatlanul megtörtént, és történik –, irodalma innen: a Szentírásból és a görög tragédiából, az európai kultúra e két kútfőjéből merítheti ihletét, hogy a jóvátehetetlen realitás megszülje a jóvátételt – a szellemet, a katarzist.”
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában