Még mindig Friss Hús

2024.06.04. 10:30

Egy nő, hogy eltüntesse kezéről a mocskot, mosógépbe száll és kimossa magát

Május 4-én is folytatódik még a 12. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a pécsi Apolló Moziban. A hatodik blokk hat filmjét este 8 órai kezdéssel vetítik.

Czeczon Enikő

Fotó: Stock-Asso

Az első film A sápadt férfi utolsó kísérlete a napozásra, amelyben a kilencéves Rózának a strandon látomása lesz: segíteni kell a sápadt férfinak meghalnia. Ezt követően Az utca másik vége című alkotást mutatják be, amelyben a 9 éves Ábelt az iskolában megtámadja osztálytársa, Bence. A fiú apja úgy dönt, hogy meglátogatja a támadó kisfiú szüleit, hogy véget vessen a folyamatos zaklatásnak. A beszélgetés azonban nem úgy alakul, ahogy Ábel apja tervezte, ami őt és fiát erkölcsi dilemma elé állítja.

A harmadik alkotás, amit láthatnak a nézők, a LOOM. 

A történet az 1970-es években kezdődik, amikor Éva átesik egy abortuszon. A beavatkozást követően azonban arra lesz figyelmes, hogy kezei állandóan befeketednek, hiába mossa őket. Bármit megtenne, hogy eltüntesse kezéről ezt a mocskot, így végül mosógépbe száll és kimossa magát, ezzel pedig átkerül egy másik világba, ahol szembe kell néznie bűntudatával.  

Negyedikként a Miután kihánytad a vattacukrot című filmet vetítik, amelyben Vilmos minden erejét összeszedve a szülei ellen harcol. Egy vágya van a fiúnak, hogy elköltözzön otthonról, végül a szüleivel arra a megállapodásra jutnak, hogy előbb menjen el Vilmos pszichológushoz. A szakember felismerve a fiú makacsságát, egy kevésbé direkt eljárást, a tudatalatti emlékeket és vágyakat előhívő hipnoterápiás módszert alkalmazza. A pszichológust és a fiút is megdöbbentik a tudatosan vezérelt jeleneteket meg-megszakító, hirtelen előtörő látomások, amik által Vilmos más fényben kezdi látni a szüleit. 

Az utolsó előtti film a Rekonstruktor lesz. 

1923-ban a magyar származású képzőművész, zenész, a weimari Bauhaus-csoport vezéregyénisége, Weininger Andor papírra vetette az első magyar animációs film képes forgatókönyvét, ám a mű megvalósítására csak pontosan száz évvel később kerülhetett sor. 

A nap zárófilmje a Tavasz lesz. 

A főszereplő Zsuzsa, a bútorbolti eladó, aki a mindennapi feladataiba menekül, hogy ne kelljen szembesülnie emberi kapcsolódások nélküli, monoton életével. Egy nap azonban történik valami, és megkérdőjelezi eddigi döntéseit, és mindez arra emlékezteti, hogy ő a felelős a saját boldogságáért.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában