Bama.hu videó

2024.07.09. 17:40

Filmforgatás Máriakéménden: betekintettük a kulisszák mögé - videó

Biztosan vagyunk egy páran, akik rajonganak a filmekért, hogy nemcsak magára az alkotásra kíváncsiak, hanem arra is, hogy hogyan születnek. Mi július 8-án bepillanthattunk egy filmforgatásba Máriakéméndén, ahol egy komoly témával foglalkozó alkotás, vagyis alkotások voltak születőben.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Egy kis stábbal forgatnak éppen Máriakéménden, a hangulat nagyon bensőségesnek tűnt, de ez nem is feltétlen baj, mert ahhoz, hogy megnyíljanak az interjúalanyok, szükséges is ez az atmoszféra. 

A rendező, Pozsgai Zsolt elmondta, hogy az egyik alkotás egy áldott állapotba került pécsi lány történetét meséli el, aki utcára került. 

– Többféle hajléktalan van

 – kezdte a történetet a rendező. –

 A mi hősünk olyan hajléktalan, aki valamilyen gazdasági, egészségügyi ok hatására került az utcára. Egy alföldi családról van egyébként szó, akiknek tanyáját elárverezték, az apa pedig megbetegedett. Pécsett ígértek nekik állást, lakhatást, de kiderült, hogy ebből semmi sem igaz, így kerültek az utcára. A család 18 éves lánya felutazott Budapestre, ahol erotikus munkákat vállalt, de nem tudta csinálni, mert nem fért bele a neveltetésébe. Így ő is utcára került, közben levágták az apja lábát, sorra jöttek a gondok, és még terhes is volt. De a szülés előtt volt egy pár boldog hónapja a máriakéméndi Családok Átmeneti Otthonában (CsÁO). Itt tudott ismét embert faragni magából. 

A film készítőit, akik a Nemzeti Filmintézet támogatásával vágtak bele a forgatásba, az érdekelte, hogy mi az a módszertani többlet ebben a faluban, ami többet ad az ideérkezőknek.   

– Az intézménynek egy magyar szakos tanárnője van, aki egyben lelkész is. Ő máshogy tekint ezekre az életekre – mesélte Pozsgai Zsolt. – Az irodalom és a teológia kapcsán próbálják megközelíteni a problémákat. 

A filmforgatás újabb filmforgatást eredményezett

A stáb miközben dolgozott a pécsi hajléktalan lány történetén, rájöttek, az intézet tevékenysége is megér egy filmet. Mint kiderült olyan óvodát üzemeltetnek itt, ahol kifejezetten az itt élő nők gyerekeivel foglalkoznak speciális módszerekkel. Van zeneterápia, ami abból a szempontból érdekes, hogy ez által, hogyan tudnak ezek a sérült emberek visszatalálni önmagukhoz.  

– Van, ahol ezek a módszerek nem működnek – mondta a rendező –, itt viszont igen. Ehhez pedig egy jó gárda kell, és itt az van.   

Pozsgai Zsolt azt mondta beszélgetésünk során, hogy amikor az ember az utcára kerültek témájával foglalkozik, akkor két lehetőség van: az egyik, hogy a borzalmat mutatja be, a másik, hogy olyan pozitív eseteket visz vászonra, ahol olyan emberek dolgoznak, akik igyekeznek a sérült emberek segítségére lenni, hogy boldogabb életet éljenek nehéz sorsuk ellenére. 

– Ezek az emberek fantasztikusan, és nagyon sokat találtunk itt, Máriakéménden belőlük. Tulajdonképpen róluk készítünk most két filmet is 

– zárta a beszélgetést a filmrendező. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában