Hírek

2004.12.23. 00:00

Adóparadicsomi vég

Róka Zsuzsa/Brüsszel

[caption id="" align="alignleft" width="110"] San Marino
[/caption]Figyeljen, akit érint: nemcsak svájci bankszámlái után kell adóznia fél év múlva, hanem a Monacóban, Liechtensteinben vagy San Marinóban tartott megtakarításai után is. Most már ugyanis biztosnak látszik, hogy jövő július 1-jén életbe lép az Európai Unió jogszabálya a külföldiek megtakarításainak adóztatásáról.

Ez alól egyetlen ország sem lesz kivétel a közösség közvetlen szomszédságában, illetve környezetében. Nagy nehezen beleegyeztek ebbe a minap a hatalmas adóparadicsomnak számító európai miniállamok, miután a nemzetközi bankvilág erős bástyája, Svájc e tekintetben már megadta magát az Európai Unió tárgyalóinak. Svájc júniusban döntött, igaz, kényszer hatására.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Monaco-i yacht
[/caption]Most Liechtenstein, Monaco és San Marino is elfogadta – persze korántsem önként –, hogy mással vonzza a külföldiek betétjeit, ne adómentességgel. Azaz e három kicsi államnak is le kellett mondania végül egy mesterségesnek tartott versenyelőnyről a piaci esélyeket kiegyenlíteni törekvő Európai Unió nyomására.

A közösségi jogszabály értelmében az uniós tagállamok, illetve az egyezményhez csatlakozott külső országok kicserélik banki információikat: semmi nem maradhat rejtve.
Átmeneti kivételnek – 2011-ig – már csak három tagállam számít. A rengeteg külföldi számlát gondozó Luxemburg, Belgium és Ausztria addig fenntarthatja a banktitkot és alkalmazhatja a saját forrásadót.

Az unió eszközei

Brüsszel természetesen nem hozhat olyan döntést, amely nemcsak a tagjaira, hanem más államokra nézve is kötelező. Ugyanakkor alkalmazhat olyan kényszerítő intézkedéseket, mint például a kereskedelem, a pénzmozgás korlátozása vagy a vámszabályok. Ennek fényében kérdéses, hogy meddig tudja megőrizni kívülállóságát az Európai Unió által körülölelt Svájc (és az Államközösséghez tartozó Liechtenstein). A közösség máris igyekszik nyomást gyakorolni Bernre, hogy minél előbb csatlakozzék a közösséghez. Svájc azon országok közé tartozik, amelyek már a jelentkezés előtt minden feltételnek megfelelnek, és részesei a Schengeni Egyezménynek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!